torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Canon om Axis-budet: ”Ska förbli ett självständigt bolag”

Sedan Canons vd Fujiro Mitarai för ett par år sedan pekade ut nätverksbaserad videoövervakning som ett av tre tillväxtområden har koncernen gjort ett stort köp inom fältet och är på god väg att göra ett ännu större – båda i Öresundsregionen. För Rapidus kommenterar bolagsledningen varför de vill lägga 23,5 miljarder kronor på Lundabaserade Axis.

När Canon så sent som i mitten av 2014 köpte upp danska Milestone Systems för ett hemligt miljardbelopp var det den japanska jättens första ordentliga intåg på marknaden för nätverksbaserad videoövervakning. Milestone Systems i Brøndby utanför Köpenhamn utvecklar mjukvara för att styra övervakningskameror och är sedan länge en viktig partner till Axis.

Det planerade köpet av Axis blir andra affären någonsin inom fältet för nätverksbaserad videoövervakning, uppger Richard Berger, global PR-chef stationerad vid koncernens huvudkontor i Tokyo.

Richard Berger− Canon är stort på kameror och kontorsutrustning som skrivare och kopieringsmaskiner, men dessa är mogna marknader där vi inte väntar oss någon större tillväxt. För ett par år sedan pekade vi istället ut tre tillväxtområden: medicinsk bildteknik, det vi kallar mixed reality och nätverksbaserad videoövervakning. Men där har Canon inte på egen hand de nödvändiga delarna för att bli världsledande, säger Richard Berger till Rapidus.

För Axis väntar i gengäld tillgång till Canons optiska teknik och IP-portfölj. Den japanska jätten har sedan starten 1937 växt till att sysselsätta runt 200.000 anställda runt om i världen. Men omsättningen har senaste åren stagnerat runt 250 miljarder kronor och rörelsevinsten 2014 är mindre än hälften av toppåret 2007.

Milestone Systems hade ungefär 400 anställda vid uppköpet och har sedan affären förblivit ett eget bolag inom Canon. Då Axis-budet presenterades förra veckan sade bolagets grundare Martin Gren till Rapidus att en eventuell affär inte kommer påverka Axis nuvarande verksamhet och snabba rekryteringstakt. Richard Berger ger i dag samma besked när Rapidus frågar.

− Axis kommer fortsätta som självständigt bolag. Det stora partnernätverket ska vi behålla intakt och för överskådlig framtid kommer huvudkontoret, utvecklingsavdelningen och så vidare fortsätta verka så som i dag, säger han.

Räknar Canon med fler köp framöver inom nätverksvideo, utvöver Milestone Systems och Axis?

− Det har jag ingen vetskap om i dag. Men även om jag hade det skulle jag inte kunna säga något i förväg.

Axis är med drygt 1.100 anställda i Lund ett av stadens största teknikföretag.

Erik Olausson

Sedan Canons vd Fujiro Mitarai för ett par år sedan pekade ut nätverksbaserad videoövervakning som ett av tre tillväxtområden har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.