torsdag 21 november 2024

inloggad som

Canon om Axis-budet: ”Ska förbli ett självständigt bolag”

Sedan Canons vd Fujiro Mitarai för ett par år sedan pekade ut nätverksbaserad videoövervakning som ett av tre tillväxtområden har koncernen gjort ett stort köp inom fältet och är på god väg att göra ett ännu större – båda i Öresundsregionen. För Rapidus kommenterar bolagsledningen varför de vill lägga 23,5 miljarder kronor på Lundabaserade Axis.

När Canon så sent som i mitten av 2014 köpte upp danska Milestone Systems för ett hemligt miljardbelopp var det den japanska jättens första ordentliga intåg på marknaden för nätverksbaserad videoövervakning. Milestone Systems i Brøndby utanför Köpenhamn utvecklar mjukvara för att styra övervakningskameror och är sedan länge en viktig partner till Axis.

Det planerade köpet av Axis blir andra affären någonsin inom fältet för nätverksbaserad videoövervakning, uppger Richard Berger, global PR-chef stationerad vid koncernens huvudkontor i Tokyo.

Richard Berger− Canon är stort på kameror och kontorsutrustning som skrivare och kopieringsmaskiner, men dessa är mogna marknader där vi inte väntar oss någon större tillväxt. För ett par år sedan pekade vi istället ut tre tillväxtområden: medicinsk bildteknik, det vi kallar mixed reality och nätverksbaserad videoövervakning. Men där har Canon inte på egen hand de nödvändiga delarna för att bli världsledande, säger Richard Berger till Rapidus.

För Axis väntar i gengäld tillgång till Canons optiska teknik och IP-portfölj. Den japanska jätten har sedan starten 1937 växt till att sysselsätta runt 200.000 anställda runt om i världen. Men omsättningen har senaste åren stagnerat runt 250 miljarder kronor och rörelsevinsten 2014 är mindre än hälften av toppåret 2007.

Milestone Systems hade ungefär 400 anställda vid uppköpet och har sedan affären förblivit ett eget bolag inom Canon. Då Axis-budet presenterades förra veckan sade bolagets grundare Martin Gren till Rapidus att en eventuell affär inte kommer påverka Axis nuvarande verksamhet och snabba rekryteringstakt. Richard Berger ger i dag samma besked när Rapidus frågar.

− Axis kommer fortsätta som självständigt bolag. Det stora partnernätverket ska vi behålla intakt och för överskådlig framtid kommer huvudkontoret, utvecklingsavdelningen och så vidare fortsätta verka så som i dag, säger han.

Räknar Canon med fler köp framöver inom nätverksvideo, utvöver Milestone Systems och Axis?

− Det har jag ingen vetskap om i dag. Men även om jag hade det skulle jag inte kunna säga något i förväg.

Axis är med drygt 1.100 anställda i Lund ett av stadens största teknikföretag.

Erik Olausson

Sedan Canons vd Fujiro Mitarai för ett par år sedan pekade ut nätverksbaserad videoövervakning som ett av tre tillväxtområden har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.