söndag 6 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BlockMaster tvingas till rekonstruktion

Teknikbolaget BlockMaster, med amerikanska minnesjätten Kingston som stor delägare, har tvingats i rekonstruktion. Lundabolaget hade så sent som för något år sedan ett tiotal anställda, men har den senaste tiden plågats av förluster.

BlockMaster grundades ursprungligen kring teknik för krypterade USB-stickor men efter bland annat ett förvärv av IP-rättigheter 2012 har bolaget satsat fullt ut på mjukvarubaserade säkerhetslösningar, däribland ShieldShare som används för delning och distribution av känsliga data.

Förvärvet skedde genom en apportemission värd tio miljoner kronor och gjorde Kurt Lennartsson och Leif Billström, som tagit fram kärnan i mjukvarutekniken, till delägare. I ägarlistan finns sedan tidigare amerikanska samarbetspartern Kingston Technology, en av världens största tillverkare av minnesenheter med över 4.000 anställda.

Någon riktig fart på försäljningen har ShieldShare dock inte gett ännu, i de senaste registrerade boksluten har omsättningen stadigt sjunkit till 4,3 miljoner kronor 2013 medan förlusterna hopat sig. I årsredovisningen för 2013 skriver BlockMasters ledning att bolaget överväger att avyttra patent för att hantera en ansträngd likviditet.

Från att för några år sedan sysselsatt ett tiotal personer finns det i dag bara något fåtal anställda kvar, uppger bolagets rekonstruktör, Lennart Atteryd på Ackordscentralen. Han vill ännu inte uttala sig om storleken på BlockMasters skulder.

Vd:n Daniel Östner avgick formellt strax före rekonstruktionen inleddes. Varken medgrundaren Anders Kjellander eller ordföranden Anders Agering, till vardags finanschef på gasutrustningsleverantören GCE i Malmö, vill kommentera rekonstruktionen.

Erik Olausson

Teknikbolaget BlockMaster, med amerikanska minnesjätten Kingston som stor delägare, har tvingats i rekonstruktion. Lundabolaget hade så sent som för något […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.