fredag 22 november 2024

inloggad som

Puls satsar miljoner på njurcancerbolag…

Medicinföretaget Oncorena, som ägs av Helsingborgsbaserade life science-inkubatorn Puls, har utvecklat ett läkemedel baserat på svampgiftet orellanine som kan bli det första botemedlet mot spridd njurcancer. Nu tar Oncorena in 6,7 miljoner kronor i en nyemission inför den första kliniska studien.

− Vi avser att gå in med behandling på de första patienterna under 2015, så det är ett projekt som går utomordentligt fort, säger Bengt-Åke Bengtsson, styrelseordförande i Oncorena och professor i endokrinonologi vid Göteborgs universitet, som själv har gått in med nästan 400.000 kronor.

2013 tog Puls över Oncorena från GU Holding och stoppade tillsammas med samarbetsparter in tolv miljoner kronor i bolaget. Även i den nuvarande emissionen är Puls den enskilt största investeraren med runt två miljoner kronor.

Läkemedlet mot spridd njurcancer började utvecklas av Börje Haraldsson, professor i njurmedicin vid Göteborgs universitet, som fick idén vid behandling av svampförgiftade patienter.

I fall där njurcancer inte spritt sig utanför organet kan patienten botas genom att njuren avlägsnas. För cancer som spridit sig utanför njurarna finns i dag inget botemedel och genomsnittsprognosen är en fortsatt livslängd på 12-18 månader. Därför ser Bengt-Åke Bengtsson läkemedlet som ett stort framsteg, även om patienterna kan komma att förlora njurfunktioner genom behandlingen.

− Det finns inget annat alternativ. Antingen så genomför du behandlingen, tappar funktionen i njuren och måste genomgå dialys och sedemera transplantation, eller så dör du i njurcancer, säger Bengt-Åke Bengtsson.

De första tre patienterna som kommer att ingå i den kliniska studien har både spridd njurcancer och förlorad njurfunktion vid studiens start.

Oncorena grundades 2011 och har i dag ett tiotal konsulter som arbetar med bolaget. Företagets vd Jan Törnell är företagets enda anställda.

Medicinföretaget Oncorena, som ägs av Helsingborgsbaserade life science-inkubatorn Puls, har utvecklat ett läkemedel baserat på svampgiftet orellanine som kan bli […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.