torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Puls satsar miljoner på njurcancerbolag…

Medicinföretaget Oncorena, som ägs av Helsingborgsbaserade life science-inkubatorn Puls, har utvecklat ett läkemedel baserat på svampgiftet orellanine som kan bli det första botemedlet mot spridd njurcancer. Nu tar Oncorena in 6,7 miljoner kronor i en nyemission inför den första kliniska studien.

− Vi avser att gå in med behandling på de första patienterna under 2015, så det är ett projekt som går utomordentligt fort, säger Bengt-Åke Bengtsson, styrelseordförande i Oncorena och professor i endokrinonologi vid Göteborgs universitet, som själv har gått in med nästan 400.000 kronor.

2013 tog Puls över Oncorena från GU Holding och stoppade tillsammas med samarbetsparter in tolv miljoner kronor i bolaget. Även i den nuvarande emissionen är Puls den enskilt största investeraren med runt två miljoner kronor.

Läkemedlet mot spridd njurcancer började utvecklas av Börje Haraldsson, professor i njurmedicin vid Göteborgs universitet, som fick idén vid behandling av svampförgiftade patienter.

I fall där njurcancer inte spritt sig utanför organet kan patienten botas genom att njuren avlägsnas. För cancer som spridit sig utanför njurarna finns i dag inget botemedel och genomsnittsprognosen är en fortsatt livslängd på 12-18 månader. Därför ser Bengt-Åke Bengtsson läkemedlet som ett stort framsteg, även om patienterna kan komma att förlora njurfunktioner genom behandlingen.

− Det finns inget annat alternativ. Antingen så genomför du behandlingen, tappar funktionen i njuren och måste genomgå dialys och sedemera transplantation, eller så dör du i njurcancer, säger Bengt-Åke Bengtsson.

De första tre patienterna som kommer att ingå i den kliniska studien har både spridd njurcancer och förlorad njurfunktion vid studiens start.

Oncorena grundades 2011 och har i dag ett tiotal konsulter som arbetar med bolaget. Företagets vd Jan Törnell är företagets enda anställda.

Medicinföretaget Oncorena, som ägs av Helsingborgsbaserade life science-inkubatorn Puls, har utvecklat ett läkemedel baserat på svampgiftet orellanine som kan bli […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.