fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Collodial Resource får in 24 miljoner från tung kvintett

Colloidal Resource har slutit ett avtal med en grupp namnkunniga investerare med KappAhl-profilen Christian W Jansson i spetsen, som ger Lundabolaget sammanlagt 24 miljoner kronor de kommande fyra åren. I början av januari trillade de första sex miljoner kronorna in på kontot.

Christian W Jansson har genom ägarbolaget Carl Westin AB lagt in ungefär två miljoner kronor i den första omgången. Bland de fyra investerarna som gått in med varsin miljon finns Bonnierkoncernens vice styrelseordförande Pontus Bonnier genom Boninvest, samt riskkapitalet Altors grundare Harald Mix, via ägarbolaget Kallskär.

Colloidal Resource startades 2005 av Karin Bryskhe och Anna Stenstam med tanken att som konsulter fungera som en länk mellan universitetsvärlden och industrin. Nu är verksamheten indelad i två dotterbolag, där uppdragsforskning och konsultverksamhet bedrivs i CR Competence och utvecklingen av egen MRI-diagnostik i CR Development.

CR Developments produktpaket består av metoderna OncoPulse, VascoPulse och IsoPulse. Metoderna har utvecklats på Lunds universitet tillsammans med professor Daniel Topgaard och doktor Markus Nilsson, och kan bland annat användas till att karakterisera mikrostrukturen i tumörvävnad. Olika typer av tumörer kan särskiljas baserat på skillnader i strukturen.

Karin Bryskhe− Bakgrunden till emissionen är att vi nu planerar att utvärdera metoderna för klinisk användning. Vår ambition är att ha en produkt ute på marknaden år 2019, säger Karin Bryskhe till Rapidus.

Tekniken är baserad på pulssekvenser som programmeras in i maskiner för MRI-scanning. Från MRI-bilden kan man sedan ta fram information om vävnadens struktur och egenskaper. CR Developments har ett pågående samarbete med Harvard Medical School, och delar av tekniken är integrerad i MRI-maskiner på Lunds universitetssjukhus och Washington University Hospital i Seattle. Tekniken har i dag vidareutvecklats till att inkludera möjligheten att mäta ett flertal parametrar, så som blodflödet i små blodkärl, cellväggens genomsläpplighet och mikrostrukturen i vävnad.

Med det nya kapitalet, som under de kommande åren kommer tillföras huvudbolaget Colloidal Resource, fortsätter forskningen kring främst bröst-, prostatacancer och hjärntumörer. Samtliga investerare är nya för bolaget.

− De har visat ett starkt intresse i företagsgruppens alla verksamhetsdelar och har dessutom alla ett intresse inom cancerdiagnostik, säger Karin Bryskhe.

Christian W Jansson är storägare och tidigare vd för KappAhl. I Skåne är han bland annat engagerad i noterade Lundabolagen Enzymatica och Vivoline Medical. Han är tystlåten om investeringen i Colloidal Resource men skriver i ett mejl till Rapidus:

Christian_W_Jansson“Jag har inte för vana att kommentera mina investeringar. Detta gäller även Collodial Resources. Hade jag inte trott på projektet hade jag inte investerat”.

Tio personer arbetar inom Colloidal Resource, och förra året hade företagsgruppen en total omsättning på 8,4 miljoner kronor och ett resultat på −2,6 miljoner. Uppdragsforskningen har sedan start för tio år sedan gått med vinst. Bolaget äger andelar i BioActive Polymers och Medicon Valley Inhalation Consortium.

Hanna Sigeman

Colloidal Resource har slutit ett avtal med en grupp namnkunniga investerare med KappAhl-profilen Christian W Jansson i spetsen, som ger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • De gör pengar på militär munhälsa

    Life science-bolaget Zymiq har landat de första ordrarna av en ny produkt riktad till militären. Det handlar kort och gott om ”enzymbaserad tandborstning”.