torsdag 21 november 2024

inloggad som

Collodial Resource får in 24 miljoner från tung kvintett

Colloidal Resource har slutit ett avtal med en grupp namnkunniga investerare med KappAhl-profilen Christian W Jansson i spetsen, som ger Lundabolaget sammanlagt 24 miljoner kronor de kommande fyra åren. I början av januari trillade de första sex miljoner kronorna in på kontot.

Christian W Jansson har genom ägarbolaget Carl Westin AB lagt in ungefär två miljoner kronor i den första omgången. Bland de fyra investerarna som gått in med varsin miljon finns Bonnierkoncernens vice styrelseordförande Pontus Bonnier genom Boninvest, samt riskkapitalet Altors grundare Harald Mix, via ägarbolaget Kallskär.

Colloidal Resource startades 2005 av Karin Bryskhe och Anna Stenstam med tanken att som konsulter fungera som en länk mellan universitetsvärlden och industrin. Nu är verksamheten indelad i två dotterbolag, där uppdragsforskning och konsultverksamhet bedrivs i CR Competence och utvecklingen av egen MRI-diagnostik i CR Development.

CR Developments produktpaket består av metoderna OncoPulse, VascoPulse och IsoPulse. Metoderna har utvecklats på Lunds universitet tillsammans med professor Daniel Topgaard och doktor Markus Nilsson, och kan bland annat användas till att karakterisera mikrostrukturen i tumörvävnad. Olika typer av tumörer kan särskiljas baserat på skillnader i strukturen.

Karin Bryskhe− Bakgrunden till emissionen är att vi nu planerar att utvärdera metoderna för klinisk användning. Vår ambition är att ha en produkt ute på marknaden år 2019, säger Karin Bryskhe till Rapidus.

Tekniken är baserad på pulssekvenser som programmeras in i maskiner för MRI-scanning. Från MRI-bilden kan man sedan ta fram information om vävnadens struktur och egenskaper. CR Developments har ett pågående samarbete med Harvard Medical School, och delar av tekniken är integrerad i MRI-maskiner på Lunds universitetssjukhus och Washington University Hospital i Seattle. Tekniken har i dag vidareutvecklats till att inkludera möjligheten att mäta ett flertal parametrar, så som blodflödet i små blodkärl, cellväggens genomsläpplighet och mikrostrukturen i vävnad.

Med det nya kapitalet, som under de kommande åren kommer tillföras huvudbolaget Colloidal Resource, fortsätter forskningen kring främst bröst-, prostatacancer och hjärntumörer. Samtliga investerare är nya för bolaget.

− De har visat ett starkt intresse i företagsgruppens alla verksamhetsdelar och har dessutom alla ett intresse inom cancerdiagnostik, säger Karin Bryskhe.

Christian W Jansson är storägare och tidigare vd för KappAhl. I Skåne är han bland annat engagerad i noterade Lundabolagen Enzymatica och Vivoline Medical. Han är tystlåten om investeringen i Colloidal Resource men skriver i ett mejl till Rapidus:

Christian_W_Jansson“Jag har inte för vana att kommentera mina investeringar. Detta gäller även Collodial Resources. Hade jag inte trott på projektet hade jag inte investerat”.

Tio personer arbetar inom Colloidal Resource, och förra året hade företagsgruppen en total omsättning på 8,4 miljoner kronor och ett resultat på −2,6 miljoner. Uppdragsforskningen har sedan start för tio år sedan gått med vinst. Bolaget äger andelar i BioActive Polymers och Medicon Valley Inhalation Consortium.

Hanna Sigeman

Colloidal Resource har slutit ett avtal med en grupp namnkunniga investerare med KappAhl-profilen Christian W Jansson i spetsen, som ger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.