torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Collodial Resource får in 24 miljoner från tung kvintett

Colloidal Resource har slutit ett avtal med en grupp namnkunniga investerare med KappAhl-profilen Christian W Jansson i spetsen, som ger Lundabolaget sammanlagt 24 miljoner kronor de kommande fyra åren. I början av januari trillade de första sex miljoner kronorna in på kontot.

Christian W Jansson har genom ägarbolaget Carl Westin AB lagt in ungefär två miljoner kronor i den första omgången. Bland de fyra investerarna som gått in med varsin miljon finns Bonnierkoncernens vice styrelseordförande Pontus Bonnier genom Boninvest, samt riskkapitalet Altors grundare Harald Mix, via ägarbolaget Kallskär.

Colloidal Resource startades 2005 av Karin Bryskhe och Anna Stenstam med tanken att som konsulter fungera som en länk mellan universitetsvärlden och industrin. Nu är verksamheten indelad i två dotterbolag, där uppdragsforskning och konsultverksamhet bedrivs i CR Competence och utvecklingen av egen MRI-diagnostik i CR Development.

CR Developments produktpaket består av metoderna OncoPulse, VascoPulse och IsoPulse. Metoderna har utvecklats på Lunds universitet tillsammans med professor Daniel Topgaard och doktor Markus Nilsson, och kan bland annat användas till att karakterisera mikrostrukturen i tumörvävnad. Olika typer av tumörer kan särskiljas baserat på skillnader i strukturen.

Karin Bryskhe− Bakgrunden till emissionen är att vi nu planerar att utvärdera metoderna för klinisk användning. Vår ambition är att ha en produkt ute på marknaden år 2019, säger Karin Bryskhe till Rapidus.

Tekniken är baserad på pulssekvenser som programmeras in i maskiner för MRI-scanning. Från MRI-bilden kan man sedan ta fram information om vävnadens struktur och egenskaper. CR Developments har ett pågående samarbete med Harvard Medical School, och delar av tekniken är integrerad i MRI-maskiner på Lunds universitetssjukhus och Washington University Hospital i Seattle. Tekniken har i dag vidareutvecklats till att inkludera möjligheten att mäta ett flertal parametrar, så som blodflödet i små blodkärl, cellväggens genomsläpplighet och mikrostrukturen i vävnad.

Med det nya kapitalet, som under de kommande åren kommer tillföras huvudbolaget Colloidal Resource, fortsätter forskningen kring främst bröst-, prostatacancer och hjärntumörer. Samtliga investerare är nya för bolaget.

− De har visat ett starkt intresse i företagsgruppens alla verksamhetsdelar och har dessutom alla ett intresse inom cancerdiagnostik, säger Karin Bryskhe.

Christian W Jansson är storägare och tidigare vd för KappAhl. I Skåne är han bland annat engagerad i noterade Lundabolagen Enzymatica och Vivoline Medical. Han är tystlåten om investeringen i Colloidal Resource men skriver i ett mejl till Rapidus:

Christian_W_Jansson“Jag har inte för vana att kommentera mina investeringar. Detta gäller även Collodial Resources. Hade jag inte trott på projektet hade jag inte investerat”.

Tio personer arbetar inom Colloidal Resource, och förra året hade företagsgruppen en total omsättning på 8,4 miljoner kronor och ett resultat på −2,6 miljoner. Uppdragsforskningen har sedan start för tio år sedan gått med vinst. Bolaget äger andelar i BioActive Polymers och Medicon Valley Inhalation Consortium.

Hanna Sigeman

Colloidal Resource har slutit ett avtal med en grupp namnkunniga investerare med KappAhl-profilen Christian W Jansson i spetsen, som ger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.