fredag 11 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fem snabba till Ingrid Landgren, innovationsdirektör på Orkla…

|  ,
|  

… som i ett nyligen fördjupat samarbete med OptiFreeze testar Lundabolagets teknik för att föra in antifrysproteiner i färska bär och grönsaker.

Under hösten har ni testat tekniken i er anläggning i Eslöv. Vad är det ni fryst ned?

Ingrid_Landgren− Vi har provat att frysa in en grönsallad, som när man tinar den fortfarande har spänst. Vi har testat deras produkter i den delen som vi använder för potatis och färdigmat. Nu ska vi skala upp detta till att bli en hel linje.

Hur startade Orkla Foods Sveriges samarbete med OptiFreeze?

− Vi har haft kontakt de senaste två åren efter att jag läste om dem i Rapidus. I somras kunde vi börja de första försöken i stor skala.

Hur länge sträcker sig avtalet?

− Vi samarbetar under 2015 och sedan utvärderar vi samarbetet igen. Vår förhoppning är att under 2015 ha någon produkt att testa i större eller mindre omfattning. Får vi fram mycket kan vi göra en testlansering, blir det en mindre kan det bli i en butikskedja eller en region.

Hur viktiga är sådana här innovationer för er?

− Vi har en handfull som jobbar med detta, på större eller mindre del av sin arbetstid. Vi tittar framförallt på teknologier och förpackningar som kan hjälpa oss att minska matsvinnet och ändå kunna erbjuda våra konsumenter hälsosamma produkter. Arbetet innebär att vi alltid håller ögonen och öronen öppna, via nätverk, via akademin, leverantörer.

Var letar ni?

− Jag är extra noga med Lund. Det är ju ingen tillfällighet att vi har vårt huvudkontor i den här regionen. Det är här vi ska vara, det händer så mycket här.

Hanna Sigeman

… som i ett nyligen fördjupat samarbete med OptiFreeze testar Lundabolagets teknik för att föra in antifrysproteiner i färska bär […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.