torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Ingrid Landgren, innovationsdirektör på Orkla…

|  ,
|  

… som i ett nyligen fördjupat samarbete med OptiFreeze testar Lundabolagets teknik för att föra in antifrysproteiner i färska bär och grönsaker.

Under hösten har ni testat tekniken i er anläggning i Eslöv. Vad är det ni fryst ned?

Ingrid_Landgren− Vi har provat att frysa in en grönsallad, som när man tinar den fortfarande har spänst. Vi har testat deras produkter i den delen som vi använder för potatis och färdigmat. Nu ska vi skala upp detta till att bli en hel linje.

Hur startade Orkla Foods Sveriges samarbete med OptiFreeze?

− Vi har haft kontakt de senaste två åren efter att jag läste om dem i Rapidus. I somras kunde vi börja de första försöken i stor skala.

Hur länge sträcker sig avtalet?

− Vi samarbetar under 2015 och sedan utvärderar vi samarbetet igen. Vår förhoppning är att under 2015 ha någon produkt att testa i större eller mindre omfattning. Får vi fram mycket kan vi göra en testlansering, blir det en mindre kan det bli i en butikskedja eller en region.

Hur viktiga är sådana här innovationer för er?

− Vi har en handfull som jobbar med detta, på större eller mindre del av sin arbetstid. Vi tittar framförallt på teknologier och förpackningar som kan hjälpa oss att minska matsvinnet och ändå kunna erbjuda våra konsumenter hälsosamma produkter. Arbetet innebär att vi alltid håller ögonen och öronen öppna, via nätverk, via akademin, leverantörer.

Var letar ni?

− Jag är extra noga med Lund. Det är ju ingen tillfällighet att vi har vårt huvudkontor i den här regionen. Det är här vi ska vara, det händer så mycket här.

Hanna Sigeman

… som i ett nyligen fördjupat samarbete med OptiFreeze testar Lundabolagets teknik för att föra in antifrysproteiner i färska bär […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad