lördag 12 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Neurovive förbereder lansering av organskydd

Medicon Village-företaget NeuroVive Pharmaceuticals utvecklar läkemedel som hjälper kroppens energiproducerande mitokondrier att reparera skadade celler. Den verksamma substansen är cyklosporin, en så kallad cyclofilinhämmare. NeuroVive har utvecklat läkemedel som riktar sig mot flera olika typer av patienter. Resultaten från en fas III-studie på 972 hjärtinfarktpatienter som fått behandling av läkemedlet CicloMulsion väntas komma nästa år, och vd Mikael Brönnegård tror att produkten kan lanseras till hjärtinfarktpatienter redan 2016/2017.

– Vi har absolut något unikt här. I dagsläget finns inga liknande läkemedelsprodukter som riktar sig mot hjärtat, och det finns inget bolag som har en fas III-studie, säger Mikael Brönnegård. I vår kommer NeuroVive och Skånes universitetssjukhus att samarbeta i en studie där läkemedlet även kommer att användas i preventivt syfte. 150 patienter som ska genomgå hjärtkirurgi kommer att delta, och syftet är att förebygga akut njurskada som kan uppstå efter att hjärtat har fått stå still under operationen.

– Det här är ett intressant upplägg. I lundastudien ger man det före operationen, så det blir mer ett organskydd, säger vd Mikael Brönnegård. När CicloMulsion kommer att nå marknaden för att skydda njurarna vid hjärtoperation går inte att sia om, påpekar Mikael Brönnegård.

Efter flera års grundforskning om substansen cyklosporin skapades NeuroVive år 2.000 av bland annat Eskil Elmér som är forskningschef i företaget, docent i experimentell neurologi vid LU och även läkare på Skånes universitetssjukhus. I september tecknade NeuroVive ett avtal med amerikanska Oncore Biopharma som kommer vidareutveckla och kommersialisera en av NeuroVives nya cyclofilinhämmare, som ska bli ett läkemedel mot hepatit B. Avtalet är värt över en miljard kronor.

NeuroVive hade under 2013 en omsättning på knappt sju miljoner kronor, och noterades på Nasdaq OMX Small Cap förra året. /Jennie Lorentsson

Medicon Village-företaget NeuroVive Pharmaceuticals utvecklar läkemedel som hjälper kroppens energiproducerande mitokondrier att reparera skadade celler. Den verksamma substansen är cyklosporin, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.