onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vinnovapengar till betongbakterier från Lund

Bioteknikföretaget Indienz har bakterier som kan laga betongsprickor. Nu får Lundabolaget stöd från Vinnova för att kunna forska vidare på naturens egna cementblandare.

I fuktig betong kan det frisättas kalciumjoner, som bakterierna i kombination med koldioxid kan använda för att bilda kalciumkarbonat.

− I princip små, små kalkstenar, säger Bo Mattiasson, professor i bioteknik och vd Indienz.

Bakterierna hittar de i alkaliska miljöer. Tekniken har fördelar jämfört med att spruta in en massa, som kanske inte når ända in till botten av sprickan. Bakterier kan däremot ta sig in i små betongporer.

− Man sprayar in bakterier och lite näring, och så börjar de växa i sin egen takt, säger Bo Mattiasson.

Med de 345.000 kronorna från Vinnova ska de skala upp odlingen av bakterierna, och utvärdera vilka som är mest effektiva. Forskningen bedrivs på ett bioraffinaderi i Billeberga som företaget köpte från Lunds universitet för 2,9 miljoner kronor tidigare i år.

Indienz fyra grundare och ägare är Bo Mattiasson, Rajni Hatti-Kaul, Gashaw Mamo och Martin Hedström. Samtliga forskar på Lunds universitet. Indienz bildades som aktiebolag 2013, men forskningen bakom har pågått ett tiotal år.

Andra projekt Indienz håller på med handlar om att utvinna bioplast ur odlade mikroorganismer och propionsyra från glycerol som är en industriell biprodukt.

Totalt delade Vinnova ut 90 miljoner kronor till 75 bolag i den senaste omgången av Forska & Väx-programmet. Sex skånska bolag fick del av miljonregnet, däribland Alligator Bioscience och Bioprocess Control, som får drygt två miljoner kronor var, samt Red Glead Discovery, som får 346.000 för att utveckla en ny analysmetod för aminosyror.

Hanna Sigeman

Bioteknikföretaget Indienz har bakterier som kan laga betongsprickor. Nu får Lundabolaget stöd från Vinnova för att kunna forska vidare på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.