fredag 3 maj 2024

inloggad som

Vibrosense går till Aktietorget med diabetesdiagnos

Medicinteknikföretaget Vibrosense, med säte på Medeon i Malmö, är på väg till Aktietorget. I samband med listningen siktar bolaget på att ta in 14 miljoner kronor för att färdigställa ett instrument att mäta känseln i fötterna hos diabetiker.Av de 14 miljonerna i listningsemissionen ska 2 komma in via en riktad emission, som redan är påbörjad.

Toni_speidel– Till största del är det externa investerare som deltar i den riktade nyemissionen, men även jag, Fredrik Westman och någon mer ur styrelsen går in med några poster. Vi har anlitat en fondkommissionär och når investerare via deras nätverk, säger vd Toni Speidel till Rapidus.

Förra veckan blev det också klart att Vibrosense beviljas anslag från Vinnova på 3,7 miljoner, vilket påskyndar utvecklingen av mätinstrumentet. De pengarna går bland annat till en studie där 2.000 par fötter ska undersökas med Vibrosenses instrument.

Inför noteringen, som är planerad till första kvartalet 2015, får bolaget en ny styrelse bestående av bland andra Optifreezes vd Fredrik Westman, Olof Stocksén, som även sitter i styrelsen för Alteco Medical, samt Henrik Brorsson från danska diabetesjätten Novo Nordisk. Ordförande blir Malmö högskolas vicerektor Charlotte Ahlgren Moritz.

Vibrosense satte redan 2007 ett instrument på marknaden för att diagnosticera begynnande nervskador i händer och armar. Försäljningen tog aldrig fart, men Toni Spiedel räknar med bättre framgång med den nya applikationen då kunskapen om problemet med nervskador i diabetesfötter är stor inom diabetessamfundet och den svenska läkarkåren.

Med fotinstrumentet, som kallas, VibroSense Meter, screenas fötterna på personer med diabetes typ I och II för att identifiera patienter med förhöjd risk för fotsår, som i värsta fall kan leda till amputation.

Parallellt med att prototypen testas på skånska diabetesfötter kommer Vibrosense bygga färdigt instrumentet, som ska vara klart för lansering om två år. Tänkta kunder är vårdcentraler, diabetesmottagningar och sjukhus.

– Vi har en prototyp, baserad på vårt instrument för att mäta känselförändringar i händer, och har tydliga indikationer på att det fungerar även på fötter, säger Toni Speidel.

Han är i dagsläget Vibrosenses enda anställde, men räknar med att anställa fyra till det närmaste året.

Medicinteknikföretaget Vibrosense, med säte på Medeon i Malmö, är på väg till Aktietorget. I samband med listningen siktar bolaget på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.