torsdag 21 november 2024

inloggad som

Skånska inkubatorer välkomnar bantat stödprogram

Mer än var tredje inkubator med statligt stöd ser ut att bli utan pengar när Vinnova vid årsskiftet tar över driften av det nationella inkubatorprogrammet. Men för dem som överlever blodbadet väntar utökade befogenheter och de skånska inkubatorchefer som Rapidus talat med vädrar morgonluft.Som Rapidus tidigare rapporterat ska strukturen för det nationella inkubatorprogrammet göras om då Vinnova vid årsskiftet tar över ansvaret från Almi. För Minc, Ideon Innovation och Lund Life Science Incubator står uppåt 30 procent av budgeten på spel, sammanlagt åtta miljoner kronor om året.

Vinnovas plan, som nu skickats in till näringsdepartementet, innebär ömsom vin, ömsom vatten för de 26 inkubatorer som får stöd genom det nationella inkubatorprogrammet BIG Sweden. Å ena sidan görs det tidigare tidsbegränsade programmet permanent. Å andra sidan kapas basfinansieringen till inkubatorerna och antalet som får stöd skärs ner till 16-20 stycken.

Kjell Håkan Närfelt− Vår utgångspunkt är att de flesta pengarna ska gå till inkubatorbolagen, inte till att föda upp en stor supportapparat som kostar pengar, säger Kjell Håkan Närfelt, chefsstrateg på Vinnova som ansvarat för framtagandet av förslaget.

Hur ser du på risken att de som förlorar sitt stöd tvingas lägga ner?

− Det är upp till ägarna av inkubatorerna att bestämma hur man ska göra. Man kan ju inte alltid förlita sig på att staten ska stå för kulorna.

Utöver grundfinansieringen på 50 miljoner kronor har programmet de senaste åren drygats ut med 25 miljoner kronor extra från näringsdepartementet och 25 miljoner kronor från Almi. Vinnova nöjer sig med 60 miljoner i reguljär finansiering, men skjuter samtidigt till 20 miljoner kronor om året i direktstöd till uppstartsbolag, pengar som inkubatorerna själva ska ansvara för att dela ut.

− Det är bra. Vi har lobbat för att Vinnova ska använda oss inkubatorer för att dela ut pengar, eftersom vi känner bolagen i vår närhet, säger Mincs vd Mårten Öbrink.

Mer än var tredje inkubator blir av med sitt statliga stöd. Hur orolig är du för att Minc ska bli utan?

− Ingenting är klart förrän det är klart. Men jag är inte orolig. Det är både kvalitativa och kvantitativa kriterier och man tar hänsyn till inflödet av företag, vilket kommer gynna de inkubatorer som finns där det är mycket folk, exempelvis i Malmö-Lundområdet.

Inte heller Ola Andersson, tillförordnad chef för Ideon Innovation, säger sig vara särskilt orolig för att bli av med stödmiljonerna. Han tar istället fasta på att Vinnova tänker dela upp Sverige i 6-8 regioner med en koordinerande inkubator i varje region, som får extrapengar för sin insats.

− Vi kommer ansöka om att bli regionansvarig inkubator. Gärna i samarbete med Minc, där vi jobbar för en tätare samverkan, säger Ola Andersson till Rapidus.

Mer än var tredje inkubator med statligt stöd ser ut att bli utan pengar när Vinnova vid årsskiftet tar över […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.