fredag 11 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Forskarpatent i Syd avvecklas trots miljardaffär med Galecto…

Bristol-Meyers Squibbs köp av Galecto Biotech kommer ge hundratals miljoner i utbetalningar till delägaren Forskarpatent i Syd. Men till årsskiftet slutar de båda anställda då verksamheten avvecklas och portföljen, inklusive Galecto-aktierna, sugs upp av Almi.

Forskarpatent i Syd var med och bildade bolaget Galecto 2011 tillsammans med kemiprofessorn Ulf Nilsson och biologiprofessorn Hakon Leffler, båda forskare vid Lunds universitet. Genom att skjuta till två miljoner kronor till patentkostnaderna fick Forskarpatent i Syd en 50-procentig ägarandel i Galecto. Bolaget utvecklar en läkemedelskandidat mot lungfibros baserad på regleringen av galectiner, proteiner i kroppen som visat sig vara inblandade i flera sjukdomsförlopp.

Sedan dess har Novo Seeds, Sunstone Capital, Seed Capital och Merck Serono Ventures pumpat in närmare 100 miljoner kronor i Galecto, vilket spätt ut Forskarpatent i Syds ägarandel. Men fortfarande har bolaget kvar en betydande aktiepost, uppger vd Bert Junno.

Bert Junno— Vi har mindre än tio procent av bolaget, men det blir en ändå en hyfsad penning, säger han till Rapidus.

Avtalet med Bristol-Meyers Squibb innebär att den amerikanska jätten finansierar den vidare kliniska utvecklingen av Galectos läkemedelskandidat och skaffar sig en option på att köpa hela bolaget om alla utvecklingssteg kan fullföljas. Totalt kan affären därmed bli värd 3,3 miljarder kronor, med första utbetalningen 2016.

Miljardaffären blir Forskarpatent i Syds andra exit på samma dag. I går noterades nämligen portföljbolaget Gabather på Aktietorget efter att ha tagit in 6,4 miljoner kronor i en övertecknad nyemission. Men den hektiska veckan till trots är Forskarpatent i Syd snart historia. Bert Junno och kollegan Mikael Lindstam är uppsagda till årsskiftet. Istället tar ägaren Almi och Lars Persson, vd för Sydsvensk Entreprenörfond, över portföljen med målet att sälja ut alla innehav under 2015.

— Forskarpatent i Syd har varit ett bra verktyg för att hantera nya uppfinningar på universiteten. Men det har funnits en kritik mot att det finns för många aktörer i innovationssystemet, det här är ett sätt att rensa upp, säger Lars Persson till Rapidus.

Sedan starten 1997 har ägarna, med dåvarande Innovationsbron i spetsen, skjutit till över 60 miljoner kronor till Forskarpatent i Syd. Senast bolaget investerade i nya projekt var 2009, sedan dess har bolaget istället rensat i portföljen. Utöver Galecto och Gabather finns i dag en handfull projekt och patent kvar, däribland bolaget Aptahem, där Mikael Lindstam blir vd. Bert Junno har redan tillträtt som vd för Gabather.

Erik Olausson

Bristol-Meyers Squibbs köp av Galecto Biotech kommer ge hundratals miljoner i utbetalningar till delägaren Forskarpatent i Syd. Men till årsskiftet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.