fredag 11 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Forskarpatent i Syd avvecklas trots miljardaffär med Galecto…

Bristol-Meyers Squibbs köp av Galecto Biotech kommer ge hundratals miljoner i utbetalningar till delägaren Forskarpatent i Syd. Men till årsskiftet slutar de båda anställda då verksamheten avvecklas och portföljen, inklusive Galecto-aktierna, sugs upp av Almi.

Forskarpatent i Syd var med och bildade bolaget Galecto 2011 tillsammans med kemiprofessorn Ulf Nilsson och biologiprofessorn Hakon Leffler, båda forskare vid Lunds universitet. Genom att skjuta till två miljoner kronor till patentkostnaderna fick Forskarpatent i Syd en 50-procentig ägarandel i Galecto. Bolaget utvecklar en läkemedelskandidat mot lungfibros baserad på regleringen av galectiner, proteiner i kroppen som visat sig vara inblandade i flera sjukdomsförlopp.

Sedan dess har Novo Seeds, Sunstone Capital, Seed Capital och Merck Serono Ventures pumpat in närmare 100 miljoner kronor i Galecto, vilket spätt ut Forskarpatent i Syds ägarandel. Men fortfarande har bolaget kvar en betydande aktiepost, uppger vd Bert Junno.

Bert Junno— Vi har mindre än tio procent av bolaget, men det blir en ändå en hyfsad penning, säger han till Rapidus.

Avtalet med Bristol-Meyers Squibb innebär att den amerikanska jätten finansierar den vidare kliniska utvecklingen av Galectos läkemedelskandidat och skaffar sig en option på att köpa hela bolaget om alla utvecklingssteg kan fullföljas. Totalt kan affären därmed bli värd 3,3 miljarder kronor, med första utbetalningen 2016.

Miljardaffären blir Forskarpatent i Syds andra exit på samma dag. I går noterades nämligen portföljbolaget Gabather på Aktietorget efter att ha tagit in 6,4 miljoner kronor i en övertecknad nyemission. Men den hektiska veckan till trots är Forskarpatent i Syd snart historia. Bert Junno och kollegan Mikael Lindstam är uppsagda till årsskiftet. Istället tar ägaren Almi och Lars Persson, vd för Sydsvensk Entreprenörfond, över portföljen med målet att sälja ut alla innehav under 2015.

— Forskarpatent i Syd har varit ett bra verktyg för att hantera nya uppfinningar på universiteten. Men det har funnits en kritik mot att det finns för många aktörer i innovationssystemet, det här är ett sätt att rensa upp, säger Lars Persson till Rapidus.

Sedan starten 1997 har ägarna, med dåvarande Innovationsbron i spetsen, skjutit till över 60 miljoner kronor till Forskarpatent i Syd. Senast bolaget investerade i nya projekt var 2009, sedan dess har bolaget istället rensat i portföljen. Utöver Galecto och Gabather finns i dag en handfull projekt och patent kvar, däribland bolaget Aptahem, där Mikael Lindstam blir vd. Bert Junno har redan tillträtt som vd för Gabather.

Erik Olausson

Bristol-Meyers Squibbs köp av Galecto Biotech kommer ge hundratals miljoner i utbetalningar till delägaren Forskarpatent i Syd. Men till årsskiftet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.