måndag 22 juli 2024

inloggad som

Tufft för LU Experts – sätts under granskning

Affärsidén att hyra ut universitetets forskare till näringslivet har visat sig svår att få snurr på. I somras lämnade vd:n bolaget Lund University Experts och nu har försäljningsarbetet lagts på is medan verksamheten utvärderas.

University Experts är LU-bolaget som skulle göra nytta för näringslivet. Universitets forskare skulle hyras ut som konsulter till industri, näringsliv och offentlig sektor. Bolaget har dock inte lyft, därför pausas nu verksamheten.

Linus_Wiebe— Vi har valt att dra ner på takten för att under hösten göra en utvärdering av vad LU Experts tillfört för värden till forskarna och näringslivet. Vi tittar också på hur vår strategi och vårt konceptet kan utvecklas. Behovet av att ta del av forskarnas kompetens finns, men det är inte säkert att den väg som vi har provat är den rätta, säger Linus Wiebe på LU Innovation System, som numera ansvarar för LU Experts.

Hittills har ett tiotal samarbeten mellan forskare och näringsliv kommit till genom LU Experts, några pågår fortfarande men inga nya kommer inledas innan utvärderingen är klar. Generellt sett tycker Wiebe att intresset från näringslivet har varit bra, men att akademi och näringsliv ibland har gått i otakt.

— Det är många som är intresserade av att ta del av kompetensen som finns på universitet, men de ställer också andra krav än akademiska, på leverans och tid. Det är inte säkert att universitet ska vara leverantör, ett alternativ är att vi själva blir underleverantör åt någon annan, säger Linus Wiebe till Rapidus.

I dagsläget står bolaget utan vd, Robert Wenglén som var med sedan starten 2012 avgick i somras för att återgå till att undervisa vid universitet. Tills vidare är det Linus Wiebe och bolagets ordförande BG Svensson, också verksam vid LU Innovation System, som leder verksamheten.

Jennie Lorentsson

Affärsidén att hyra ut universitetets forskare till näringslivet har visat sig svår att få snurr på. I somras lämnade vd:n […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.