lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Få nyttjar omhuldat FoU-avdrag

Axis, BioInvent och en rad andra Skånebolag sparar miljonbelopp på det nya FoU-avdraget, som infördes vid årsskiftet för att elda på utvecklingen i forskningstunga företag. Men totalt sett har reformen fått en mycket trög start, visar siffror som Skatteverket tagit fram åt Rapidus.

FoU-avdraget infördes av alliansregeringen och ger företag möjlighet att kapa arbetsgivaravgifterna med motsvarande tio procent av bruttolönen för personal som sysslar med forskning och utveckling. Maxgränsen är satt till 230.000 kronor per företag och månad, vilket innebär att bolag som BioInvent och inte minst Axis, med över 600 anställda inom forskning och utveckling, snabbt slår i taket med avdrag på 2,8 miljoner kronor om året.

fredrik_sjostrand— Det är trevligt med avdrag, även om det inte påverkar några beslut för oss eller gör att vi accelererar vår rekrytering, säger Axis finanschef Fredrik Sjöstrand till Rapidus.

Michael Oredsson, vd på BioInvent, är mer översvallande.

— Avdraget har signifikant positiv påverkan eftersom vi är väldigt forskningstunga, säger han.

Störst procentuell effekt har FoU-avdraget för småbolag som inte slår i taket för maxbeloppet. LTH-avknoppningen Acconeer, med fyra anställda varav tre passar in på kriterierna för forskningspersonal, gör avdrag på runt 10.000 kronor i månaden, uppger vd David Wither.

— Framförallt på tidiga stadier är varje finansiellt andrum till stor nytta. I princip all vår verksamhet är forskning och utveckling, så det här avdraget är väldigt attraktivt för oss, säger han.

Men vid sidan av dessa skånska exempel har ändå mycket färre bolag än väntat använt sig av det nya avdraget. Några specifika siffror för Skåne finns inte, men i Sverige i stort gjordes i genomsnitt avdrag för 37 miljoner kronor per månad under perioden maj-juli, enligt statistik som Skatteverket tagit fram åt Rapidus. Står sig det snittet för resten av året innebär det avdrag för totalt 444 miljoner kronor under 2014, bara lite drygt hälften av de 820 miljoner kronor som avsattes när dåvarande näringsminister Annie Lööf presenterade åtgärden i september 2013.

— Man hade räknat med att cirka 2.500 företag skulle göra avdraget. I dag är det runt 1.700, säger Yngve Gripple på Skatteverket till Rapidus.

Erik Olausson

Axis, BioInvent och en rad andra Skånebolag sparar miljonbelopp på det nya FoU-avdraget, som infördes vid årsskiftet för att elda […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Alfa Laval dubblar i Lund: ”En milstolpe”

    Alfa Lavals anläggning på Gunnesbo i Lund fördubblas till ytan efter den största utbyggnaden på nära ett halvt sekel. De nybyggda lokalerna stod klara i januari och nu pågår inflyttning.