fredag 26 april 2024

inloggad som

Få nyttjar omhuldat FoU-avdrag

Axis, BioInvent och en rad andra Skånebolag sparar miljonbelopp på det nya FoU-avdraget, som infördes vid årsskiftet för att elda på utvecklingen i forskningstunga företag. Men totalt sett har reformen fått en mycket trög start, visar siffror som Skatteverket tagit fram åt Rapidus.

FoU-avdraget infördes av alliansregeringen och ger företag möjlighet att kapa arbetsgivaravgifterna med motsvarande tio procent av bruttolönen för personal som sysslar med forskning och utveckling. Maxgränsen är satt till 230.000 kronor per företag och månad, vilket innebär att bolag som BioInvent och inte minst Axis, med över 600 anställda inom forskning och utveckling, snabbt slår i taket med avdrag på 2,8 miljoner kronor om året.

fredrik_sjostrand— Det är trevligt med avdrag, även om det inte påverkar några beslut för oss eller gör att vi accelererar vår rekrytering, säger Axis finanschef Fredrik Sjöstrand till Rapidus.

Michael Oredsson, vd på BioInvent, är mer översvallande.

— Avdraget har signifikant positiv påverkan eftersom vi är väldigt forskningstunga, säger han.

Störst procentuell effekt har FoU-avdraget för småbolag som inte slår i taket för maxbeloppet. LTH-avknoppningen Acconeer, med fyra anställda varav tre passar in på kriterierna för forskningspersonal, gör avdrag på runt 10.000 kronor i månaden, uppger vd David Wither.

— Framförallt på tidiga stadier är varje finansiellt andrum till stor nytta. I princip all vår verksamhet är forskning och utveckling, så det här avdraget är väldigt attraktivt för oss, säger han.

Men vid sidan av dessa skånska exempel har ändå mycket färre bolag än väntat använt sig av det nya avdraget. Några specifika siffror för Skåne finns inte, men i Sverige i stort gjordes i genomsnitt avdrag för 37 miljoner kronor per månad under perioden maj-juli, enligt statistik som Skatteverket tagit fram åt Rapidus. Står sig det snittet för resten av året innebär det avdrag för totalt 444 miljoner kronor under 2014, bara lite drygt hälften av de 820 miljoner kronor som avsattes när dåvarande näringsminister Annie Lööf presenterade åtgärden i september 2013.

— Man hade räknat med att cirka 2.500 företag skulle göra avdraget. I dag är det runt 1.700, säger Yngve Gripple på Skatteverket till Rapidus.

Erik Olausson

Axis, BioInvent och en rad andra Skånebolag sparar miljonbelopp på det nya FoU-avdraget, som infördes vid årsskiftet för att elda […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.