lördag 28 september 2024

inloggad som

Idogen på väg mot kliniska försök — med nya miljoner i kassan

Lundabolaget Idogen utvecklar behandling mot autoimmuna sjukdomar. Nu går nya investeraren Nordic Innovation Invest in med fem miljoner kronor, pengar som leder vägen mot de första kliniska testerna.

Idogen startade 2008 för att kommersialisera nya rön från forskarna Hans Olov Sjögren, Leif Salford och Bengt Widegren vid Lunds universitet. Projektet startade när trion, som studerade tumörimmunologi, hittade en molekyl som oväntat stängde av immunförsvaret på ett kontrollerbart sätt.

Tanken är att molekylen, som nu är Idogens första läkemedelskandidat, i framtiden ska kunna bota autoimmuna sjukdomar och minska avstötningsproblem vid transplantationer. Nuvarande behandlingar är ofta livslånga, men om Idogens metod fungerar skulle ett par behandlingar räcka.

Nu är ledningen i färd med en nyemission, som ger Idogen fem miljoner kronor. Badkom de nya delägarna Nordic Innovation Invest står en grupp affärsänglar. Bolaget är grundat av Staffarn Bergqvist, som även grundat Enzymatica. Portföljen rymmer sedan tidigare sju bolag, däribland Enzymatica, BIMobject och Global Warning Systems, som i måndags godkändes av Nasdaq OMX för listning på Firth North.

I samband med emissionen har bolaget stuvat om i ledningen, tidigare vd:n Bengt Westrin och styrelseordföranden Lars Hedbys byter plats med varandra.

— Jag har hoppat in som vd. Nu när vi är bättre finansierat, så går vi från ett projekt på lediga stunder till att driva det professionellt. Jag hade helt enkelt tid att vara vd – Bengt hade det inte, säger Lars Hedbys till Rapidus.

Styrelsen får också tre nya ledamöter: Charlotte Widing och Staffan Bergqvist, som är representanter för Nordic Innovation Invest, samt forskaren Peter Ericsson.

— Fem miljoner tar oss fram till en punkt om ett år, då vi behöver nytt kapital. Det blir det första steget mot kliniska försök, säger Lars Hedbys.

Innan nyemissionen ägdes bolaget till största delen av grundarna, Ventac Holding och LU Inovation Systems.

Olof Peterson

Lundabolaget Idogen utvecklar behandling mot autoimmuna sjukdomar. Nu går nya investeraren Nordic Innovation Invest in med fem miljoner kronor, pengar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Hänt i vecka 31

    Rekordvärme i södra Europa, vad passar då bättre än att köpa ett luftkonditioneringsföretag? Det gör värme- och kyljätten Beijer Ref i Malmö som växer ytterligare med ett förvärv i Spanien.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.