onsdag 6 december 2023

inloggad som

Idogen på väg mot kliniska försök — med nya miljoner i kassan

Lundabolaget Idogen utvecklar behandling mot autoimmuna sjukdomar. Nu går nya investeraren Nordic Innovation Invest in med fem miljoner kronor, pengar som leder vägen mot de första kliniska testerna.

Idogen startade 2008 för att kommersialisera nya rön från forskarna Hans Olov Sjögren, Leif Salford och Bengt Widegren vid Lunds universitet. Projektet startade när trion, som studerade tumörimmunologi, hittade en molekyl som oväntat stängde av immunförsvaret på ett kontrollerbart sätt.

Tanken är att molekylen, som nu är Idogens första läkemedelskandidat, i framtiden ska kunna bota autoimmuna sjukdomar och minska avstötningsproblem vid transplantationer. Nuvarande behandlingar är ofta livslånga, men om Idogens metod fungerar skulle ett par behandlingar räcka.

Nu är ledningen i färd med en nyemission, som ger Idogen fem miljoner kronor. Badkom de nya delägarna Nordic Innovation Invest står en grupp affärsänglar. Bolaget är grundat av Staffarn Bergqvist, som även grundat Enzymatica. Portföljen rymmer sedan tidigare sju bolag, däribland Enzymatica, BIMobject och Global Warning Systems, som i måndags godkändes av Nasdaq OMX för listning på Firth North.

I samband med emissionen har bolaget stuvat om i ledningen, tidigare vd:n Bengt Westrin och styrelseordföranden Lars Hedbys byter plats med varandra.

— Jag har hoppat in som vd. Nu när vi är bättre finansierat, så går vi från ett projekt på lediga stunder till att driva det professionellt. Jag hade helt enkelt tid att vara vd – Bengt hade det inte, säger Lars Hedbys till Rapidus.

Styrelsen får också tre nya ledamöter: Charlotte Widing och Staffan Bergqvist, som är representanter för Nordic Innovation Invest, samt forskaren Peter Ericsson.

— Fem miljoner tar oss fram till en punkt om ett år, då vi behöver nytt kapital. Det blir det första steget mot kliniska försök, säger Lars Hedbys.

Innan nyemissionen ägdes bolaget till största delen av grundarna, Ventac Holding och LU Inovation Systems.

Olof Peterson

Lundabolaget Idogen utvecklar behandling mot autoimmuna sjukdomar. Nu går nya investeraren Nordic Innovation Invest in med fem miljoner kronor, pengar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad