Skånska medicinteknikbolaget CareTelCom får en knapp miljon kronor i forskningsanslag från tyska Linde Healthcare. I samarbete med matematikprofessor Karl Åström ska bolaget nu utveckla en algoritm som förutspår akut sjukdom hos KOL-patienter.
Den internationella tillverkaren av medicinska gaser, Linde Healthcare, delar ut stipendiet REALfund till projekt som utvecklar vårdprodukter för lungsjukdomar. Veberödsbolaget CareTelcom är i år en av tre stipendiater, och prisas för sin mobilbaserade övervakning av patienter med lungsjukdomen KOL.
Med CareTelComs produkt mäts patienternas fysiska aktivitet, symptom och lungfunktion kontinuerligt med spirometri. Resultatet skickas via blåtand till patienternas telefoner och vidare till en databas. För ett par år sedan gjorde bolaget en klinisk studie på 25 patienter i samarbete med den tyska läkemedelsjätten Boehringer-Ingelheim.
— Det gick utmärkt. Vi kunde följa hur patienternas hälsa förändrades, hur hälsotillståndet går ner och se hur vissa förändringar föregick exacerbation, säger vd Torbjörn Möller till Rapidus.
Exacerbation är ett akut sjukdomstillstånd med kraftig andnöd. I samarbetet med Karl Åström, Matematikcentrum vid LTH, ska bolaget utveckla en matematisk algoritm som kan förutse detta tillstånd. Med återkoppling till patienten och rapport till läkare, ska den akuta situationen kunna förhindras.
Med stipendiet får bolaget även tillgång till viss patientdata som Linde Healthcare ställer till förfogande. Men en förutsättning för en tillförlitlig matematisk analys är att de kan prova produkten på fler patienter, något som de får vänta på.
— Vi har för litet datamaterial i dag. Sedan ett år tillbaka har vi en dialog med Region Skåne och det verkar som att ett beslut kan vara på gång, säger Torbjörn Möller.
Samarbetspartnern Karl Åström har tidigare erfarenhet av kommersialisering av forskning bland annat som grundare av bildanalysföretaget Cognimatics på Ideon i Lund.
Olof Peterson