lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Medea läggs ner och återuppstår

Samarbetsorganet Medea på Malmö högskola avvecklas till årsskiftet och ersätts av nya mötesplatser. Namnet kommer dock leva vidare.

Medea har under ett antal år fungerat som ett centrum för nya medier på Malmö högskola, uppbyggt kring samarbete mellan akademi, näringsliv och samhälle. Med start vid årsskiftet omorganiseras verksamheten. Dess funktioner och projekt flyttas över till fakulteterna och nya mötesplatser, såväl fysiska sådana som olika samverkansmetoder, ska skapas.

— Vi tyckte inte att det var helt funktionellt att ha den här verksamheten på centrumnivå i organisationen, därför delar vi upp den. Forskningsprojekten flyttas över till fakulteterna och samverkansdelen till högskolans avdelning för innovation och utveckling. Namnet Medea kommer i fortsättningen att användas för forskningsrelaterade aktiviteter, säger Hans Lindquist, vicerektor för forskning och utbildning, till Rapidus.

Det är framförallt forskare från kultur och samhälle, samt teknik- och samhällsfakulteterna, som utnyttjat Medea och ett av målen med omorganisationen är att bredda samverkan ytterligare.

Medea har i dagsläget samarbeten med cirka 90 institutioner och organisationer. Pågående projekt kommer att fortsätta enligt plan, samtidigt som nya projekt startas och mötesplatser byggs upp, uppger Hans Lindquist.

Som exempel kan nämnas att kvarteret Forskaren på Medeonområdet blir Malmö Biointerface, ett innovationshus där forskare, studenter och entreprenörer ska mötas för att utveckla biomedicinsk teknologi med fokus på biologiska gränsytor och nanoteknologi.

Medea har haft en basfinansiering på två miljoner kronor, och därutöver jobbat med extern finansiering från Vinnova, Region Skåne, Malmö stad samt olika samarbetspartner i näringslivet. Ansvarig för verksamheten har Karin Johansson-Mex varit, men hon gick under september vidare till en tjänst som team-ledare på LU Open och kommer inte ersättas.

Jennie Lorentsson

Samarbetsorganet Medea på Malmö högskola avvecklas till årsskiftet och ersätts av nya mötesplatser. Namnet kommer dock leva vidare. Medea har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Hon blir Medeons nya vd

    Tidigare i år sade Ulf G Andersson upp sig efter tio år som vd för Medeon. Nu är det klart med hans ersättare som närmast kommer från startup-världen i Lund.

  • Medeon letar ny vd

    Ulf G Andersson har sagt upp sig efter tio år som vd för Medeon Science Park i Malmö. Han lämnar över stafettpinnen just som Medeon står i begrepp att trappa upp med ännu fler life science-bolag och expandera med 50 000 kvadratmeter.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Miljarder i Medeonbolagen

    Medeonbolagen, med Swedencare i spetsen, redovisar omsättningsrekord. Det får chefen för företagsparken, Ulf G Andersson, att jubla och planera för en rejäl expansion i samband med ombyggnaden av Malmös sjukhusområde.

  • Pengar att söka för civil-militära företagsprojekt

    Regeringen har beslutat om en helt ny satsning som innebär att civila innovationer ska kunna nyttjas inom försvaret. I år finns cirka 50 miljoner kronor att söka för företag.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

    I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.