torsdag 21 november 2024

inloggad som

Grunden rämnar för Lunds telekomkluster

Kort sagt: Knappt hade Rapidus hunnit lägga ut extranyheten om att mobiljobb i Lund hotas när Sony kapar var sjunde anställd inom mobildivisionen förrän Ericsson aviserade att hela den skånska modemutvecklingen läggs ned. De dubbla beskeden är en obehaglig varningsklocka om att vårt telekomkluster inte är så starkt som vi vill tro.

Av Erik Olausson, nyhetschef
Research: Kristian Svensson

Liksom för Sony är det främst bristande lönsamhet och oklara framtidsutsikter som ligger bakom Ericssons beslut att helt sonika lägga ner hela modemutvecklingen med totalt 1.600 anställda. I Lund försvinner 690 tjänster.

Vid skilsmässan från STMicroelectronics förra året pekade modemsegmentets tillträdande chef Mats Norin på att Ericsson satt av 3,3 miljarder kronor för omstruktureringen och ytterligare en halv miljard för planerade förluster bara under fjärde kvartalet 2013. En sådan satsning gör man inte lättvindigt, menade han, och från Ericssonledningen sida sades att modemverksamheten skulle få 18-24 månader på sig att visa att den kan stå på egna ben.

Men tålamodet var kortare än så. Den senaste tiden har den adresserbara marknaden minskat för tunna så kallade LTE-modem, som är Lunds specialitet, skriver Ericsson i morgonens pressrelease.

Förhandlingar med facken är igång. Besparingarna ska slå igenom fullt ut under andra halvan av 2015. Bolaget menar dock att det inte främst är en åtgärd driven av sparlusta, utan en strategisk omstyrning till grundläggande styrkeområden.

— Det är stor konkurrens, hård prispress och en snabb teknisk innovation inom modemmarknaden. Vi har kommit fram till att vi har större potential inom radioteknik och radionät, säger koncernens kommunikationschef Elisabeth Manzi till Rapidus.

Ericsson vill därför nyanställa 500 personer inom detta område, när en helt ny enhet bildas i Lund inriktad på forskning och utveckling inom radioteknologi.

Bland annat ser Ericsson möjligheter inom så kallade ”small cells” som är en sorts mini-basstationer som kan sättas upp inomhus, i exempelvis arenor, för att förbättra täckningen. Bolaget ser också potential inom kommunikation mellan maskiner, det som ofta kallas Internet of things, samt området energieffektivitet. Åtminstone en del av de som nu blir av med jobbet kommer kunna jobba vidare i denna nya enhet.

Räkna med att pressade kommunalråd och bekymrade företrädare för mobilklustret kommer att klamra sig fast vid detta halmstrå så knogarna vitnar när de uttalar sig om nedläggningen. För det börjar bli en tråkig vana nu, de återkommande neddragningarna bland Lunds mobiljättar. De 500 tjänster som kan räddas kvar i Lund motsvarar exempelvis det antal som fick gå bara i senaste sparrundan, i samband med uppstyckningen av ST-Ericsson.

Lägg därtill den svältkur som Sony Mobile har framför sig, när Sony bestämt sig för att kapa 1.000 av 7.100 anställda över hela världen. Kombinationen blir en ordentlig käftsmäll, inte bara mot Lund och dess stolta mobilkluster, utan i förlängningen mot hela det skånska näringslivet.

Telekombolagen i Lund har nämligen varit en viktig motor för andra företag under årens lopp genom olika typer av tjänster och samarbeten. Socialdemokraten Anders Almgren, som ser ut att ta över rodret i Lunds kommun efter markskiftet, har fått en mycket tuff start på det nya jobbet.

Platschef för modemsajten i Lund är Robert Puskaric. Nu i augusti lanserades första modemet på marknaden som utvecklats efter skilsmässan med STMicroelectronics. Ericsson kommer att fortsätta att leverera detta till kunderna.

Kort sagt: Knappt hade Rapidus hunnit lägga ut extranyheten om att mobiljobb i Lund hotas när Sony kapar var sjunde […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.