torsdag 21 november 2024

inloggad som

Mobilenheten i Lund tar Sonys nedskrivningsbesked med ro

Japanska Sony-koncernen skriver ner värdet på mobildivisionen, där verksamheten i Lund med ett par tusen anställda och konsulter ingår. De första delarna av den nya framtidsplanen har också presenterats. Men fackföreningarna i Lund är luttrade och tar än så länge beskeden med ro.

Inget nytt sparpaket har lags fram, men av allt att döma hamnar kostnadsmassan i fokus hos Sony Mobile närmaste tiden. På koncernnivå ligger Sonys försäljning i princip still innevarande år, men prognosen pekar på skenande kostnader.

Som Rapidus tidigare rapporterat har Sony inlett en strategisk översyn av mobilverksamheten. Den tidigare framtidsplanen hade tillväxt som huvudpunkt, nu vill bolaget inrikta sig på att ”hantera de påtagliga förändringarna på marknaden och för konkurrensen inom mobilsegmentet”. Målet är att kunna visa en mer stabil vinstnivå.

— Vi fortsätter översynen av produktportföljen och tittar även på vilka marknader vi ska finnas på, säger Kajsa Petersson, kommunikationsansvarig för Sony Mobile i Lund.

Mobilsegmentet visar förlust igen. Kommer det nya sparpaket?

— Det kan jag inte kommentera i dag. Men när man gör förluster måste man se hur man kan hantera dem.

Fackföreningarna på Sony Mobile i Lund är härdade av återkommande sparpaket de senaste åren. Dagens besked att värdet på mobilverksamheten skrivs ned med motsvarande tolv miljarder kronor tar Sveriges Ingenjörers klubbordförande Ulf Bengtsson med ro.

— Det är jättesvårt att säga nu vilka effekterna av detta blir. Tidigare erfarenheter i Lund har lärt oss att ta det lugnt innan vi vet vad förändringarna innebär. Det vi vet i dag är att vi har en vältrimmad organisation efter alla tidigare neddragningar och att vi är strategiskt viktiga för Sony, säger han till Rapidus.

Under räkenskapsårets första kvartal omsatte Sonys mobildivision motsvarande 22 miljarder kronor, men visade en förlust på 190 miljoner på operativ nivå. Försäljningsprognosen för Sony-koncernen lämnas oförändrad i dagens uppdatering, på 7.800 miljarder yen motsvarande knappt 520 miljarder kronor, men istället för en operativ vinst på 140 miljarder yen spås en förlust på 40 miljarder yen.

Kristian Svensson

Japanska Sony-koncernen skriver ner värdet på mobildivisionen, där verksamheten i Lund med ett par tusen anställda och konsulter ingår. De […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.