lördag 24 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mobilenheten i Lund tar Sonys nedskrivningsbesked med ro

Japanska Sony-koncernen skriver ner värdet på mobildivisionen, där verksamheten i Lund med ett par tusen anställda och konsulter ingår. De första delarna av den nya framtidsplanen har också presenterats. Men fackföreningarna i Lund är luttrade och tar än så länge beskeden med ro.

Inget nytt sparpaket har lags fram, men av allt att döma hamnar kostnadsmassan i fokus hos Sony Mobile närmaste tiden. På koncernnivå ligger Sonys försäljning i princip still innevarande år, men prognosen pekar på skenande kostnader.

Som Rapidus tidigare rapporterat har Sony inlett en strategisk översyn av mobilverksamheten. Den tidigare framtidsplanen hade tillväxt som huvudpunkt, nu vill bolaget inrikta sig på att ”hantera de påtagliga förändringarna på marknaden och för konkurrensen inom mobilsegmentet”. Målet är att kunna visa en mer stabil vinstnivå.

— Vi fortsätter översynen av produktportföljen och tittar även på vilka marknader vi ska finnas på, säger Kajsa Petersson, kommunikationsansvarig för Sony Mobile i Lund.

Mobilsegmentet visar förlust igen. Kommer det nya sparpaket?

— Det kan jag inte kommentera i dag. Men när man gör förluster måste man se hur man kan hantera dem.

Fackföreningarna på Sony Mobile i Lund är härdade av återkommande sparpaket de senaste åren. Dagens besked att värdet på mobilverksamheten skrivs ned med motsvarande tolv miljarder kronor tar Sveriges Ingenjörers klubbordförande Ulf Bengtsson med ro.

— Det är jättesvårt att säga nu vilka effekterna av detta blir. Tidigare erfarenheter i Lund har lärt oss att ta det lugnt innan vi vet vad förändringarna innebär. Det vi vet i dag är att vi har en vältrimmad organisation efter alla tidigare neddragningar och att vi är strategiskt viktiga för Sony, säger han till Rapidus.

Under räkenskapsårets första kvartal omsatte Sonys mobildivision motsvarande 22 miljarder kronor, men visade en förlust på 190 miljoner på operativ nivå. Försäljningsprognosen för Sony-koncernen lämnas oförändrad i dagens uppdatering, på 7.800 miljarder yen motsvarande knappt 520 miljarder kronor, men istället för en operativ vinst på 140 miljarder yen spås en förlust på 40 miljarder yen.

Kristian Svensson

Japanska Sony-koncernen skriver ner värdet på mobildivisionen, där verksamheten i Lund med ett par tusen anställda och konsulter ingår. De […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Starfish – vad hände sedan?

    PODD: Starfish of Sweden har utvecklat en teknologi för madrasser och andra möbler som gör att trycksår kan undvikas. Den […]


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.