onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Mobilenheten i Lund tar Sonys nedskrivningsbesked med ro

Japanska Sony-koncernen skriver ner värdet på mobildivisionen, där verksamheten i Lund med ett par tusen anställda och konsulter ingår. De första delarna av den nya framtidsplanen har också presenterats. Men fackföreningarna i Lund är luttrade och tar än så länge beskeden med ro.

Inget nytt sparpaket har lags fram, men av allt att döma hamnar kostnadsmassan i fokus hos Sony Mobile närmaste tiden. På koncernnivå ligger Sonys försäljning i princip still innevarande år, men prognosen pekar på skenande kostnader.

Som Rapidus tidigare rapporterat har Sony inlett en strategisk översyn av mobilverksamheten. Den tidigare framtidsplanen hade tillväxt som huvudpunkt, nu vill bolaget inrikta sig på att ”hantera de påtagliga förändringarna på marknaden och för konkurrensen inom mobilsegmentet”. Målet är att kunna visa en mer stabil vinstnivå.

— Vi fortsätter översynen av produktportföljen och tittar även på vilka marknader vi ska finnas på, säger Kajsa Petersson, kommunikationsansvarig för Sony Mobile i Lund.

Mobilsegmentet visar förlust igen. Kommer det nya sparpaket?

— Det kan jag inte kommentera i dag. Men när man gör förluster måste man se hur man kan hantera dem.

Fackföreningarna på Sony Mobile i Lund är härdade av återkommande sparpaket de senaste åren. Dagens besked att värdet på mobilverksamheten skrivs ned med motsvarande tolv miljarder kronor tar Sveriges Ingenjörers klubbordförande Ulf Bengtsson med ro.

— Det är jättesvårt att säga nu vilka effekterna av detta blir. Tidigare erfarenheter i Lund har lärt oss att ta det lugnt innan vi vet vad förändringarna innebär. Det vi vet i dag är att vi har en vältrimmad organisation efter alla tidigare neddragningar och att vi är strategiskt viktiga för Sony, säger han till Rapidus.

Under räkenskapsårets första kvartal omsatte Sonys mobildivision motsvarande 22 miljarder kronor, men visade en förlust på 190 miljoner på operativ nivå. Försäljningsprognosen för Sony-koncernen lämnas oförändrad i dagens uppdatering, på 7.800 miljarder yen motsvarande knappt 520 miljarder kronor, men istället för en operativ vinst på 140 miljarder yen spås en förlust på 40 miljarder yen.

Kristian Svensson

Japanska Sony-koncernen skriver ner värdet på mobildivisionen, där verksamheten i Lund med ett par tusen anställda och konsulter ingår. De […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.