Det lilla forskningsbolaget Bluesense Diagnostics, bestående av en handfull internationella forskare vid Danmarks tekniske universitet, håller på att stänga investeringsförhandlingar med ett av världens största datorföretag, Quanta från Taiwan med över 70.000 anställda.
Ett antal milstolpar i utvecklingen ska först uppnås under oktober månad, och sedan är avtalet i hamn och vägen röjd för ett nytt avknoppningsföretag från DTU.
Bluesense Diagnostics utvecklar ett molnbaserat mätsystem för typ II-diabetes. Instrumentet, som ska kunna säljas till en låg kostnad, gör mätningar via nanopartiklar från bara en liten mängd blod. Användaren ska kunna koppla upp sig med surfplattor och mobiltelefoner.
Planen är att Quanta köper in sig i rättigheterna till en prototyp och att företagen sedan tillsammans färdigutvecklar och lanserar produkten.
— Vi förväntar oss att kunna flytta ut från DTU som ett självständigt bolag i början av 2015 och då ha 8 till 15 anställda som en följd av investeringen från Quanta. Vi hoppas sedan ha de första godkända produkterna på marknaden i början av 2017, då vi speciellt inriktar oss på Asien, säger vd:n för Bluesense Diagnostics, italienaren Filippo Bosco.
Han är idag forskaranställd på DTU på avdelningen för mikro- och nanoteknologi, liksom de övriga forskarna från Sverige, Tyskland, Portugal och Italien som jobbar i bolaget. Fram till årsskiftet lever Bluesense på forskningsanslag från DTU, varefter Quanta ska ta över.
Bluesense syntes på Euroscience Open Forum i Köpenhamn i juni och har även tävlat i Venture Cup.
Klik her for at se dansk version af artikeln
Keld Broksø