torsdag 21 november 2024

inloggad som

Ettan kom — får vi se en Malmötrippel så småningom?

Kort sagt: Malmöbaserade Inwido kom med en officiell bekräftelse i början av veckan att bolaget förbereder en börsnotering. Aktien representerar en typ av företag som är ett betydligt bättre investeringsalternativ för en bredare allmänhet, än många av de mindre bolag som i en strid ström söker sig till listor som Aktietorget och First North.

Av Anders Haskel, gästskribent

Vi läser nästan dagligen om nya företag som söker offentlighetens ljus i form av en marknadsnotering. Det är självklart bra att det finns en väl fungerande marknad där även företag i tidig fas kan hitta pengar till sin fortsatta överlevnad. Samtidigt är placeringar i aktier på listor som Aktietorget och First North kanske inget gemene man ska syssla med i någon bredare skala. Riskerna är helt enkelt för höga.

Då och då uppstår möjligheten att göra en riktigt bra affär. Ett exempel är det spännande IT-företaget Bimobject, med huvudkontor på Media Evolution City i Malmö, som noterades i januari i år. Hugade spekulanter som lyckades få tilldelning i samband med intåget på First North och som ligger kvar med sina aktier har fortfarande gjort en bra affär.

Däremot kan inte de som hoppade på den ”minihajp” som uppstod någon dag efter att aktien börjat handlas vara lika nöjda. Aktien handlades tillfälligt flera hundra procent över priset i emissionserbjudandet. De som obetänksamt köpte in sig vid sämsta möjliga tillfälle har i dagsläget tappat hälften av det instoppade kapitalet.

Det ska förhoppningsvis inte inträffa för dem som köper aktier i den kommande noteringen av dörr- och fönsterföretaget Inwido. För spekulanten som jagar snabba klipp kan ett sådant företag kännas lika tråkigt som att sitta och titta på när färgen torkar på ett nymålat fönster. Ändå finns det argument som starkt talar för att det just är den här typen av företag som passar en bredare allmänhet och därför ska vara på börsen.

Inwido, med huvudkontor i Malmö sedan en del år, har sitt ursprung i småländska Elitfönster som antagligen också är det varumärke inom området som är mest känt i Sverige. Enligt uppgift grundades företaget 1924 av lokala bönder i Lenhovda under namnet Lenhovda Snickerifabrik. 90 år senare finns ett tjugotal varumärken inom koncernen. Tillsammans gör dessa Inwido till branschetta i Europa.

Verksamheten är enkel att sätta sig in i. Det finns en lång historik som underlättar för en bedömning av risken i verksamheten. Det är inte särskilt sannolikt att en ny konkurrent plötsligt dyker upp och saboterar tillvaron för Inwido. Det finns knappast heller någon risk att ett plötsligt teknikskifte skulle störa nattsömnen för bolagets aktieägare. Samtidigt finns det tillväxtmöjligheter som skapar långsiktigt fina avkastningsmöjligheter för dem som investerar i bolaget.

Fritidsprodukttillverkaren Thule kan vara nästa bolag på väg till börsen med huvudkontoret i Malmö och med sitt ursprung i de småländska skogarna. Någon officiell bekräftelse från bolaget eller dess ägare att en notering kan vara på gång har inte kommit, men företaget syns flitigt i spekulationerna kring vilka som står på tur för notering på Stockholmsbörsen.

Även Thule skulle vara ett välkommet tillskott på börsen med sina välkända takboxar och en stark marknadsställning även inom andra produktområden. Det kittlar att jämföra med Fenix Outdoor som verkar inom närliggande områden och vars aktie utklassat börsindex under de senaste fem åren.

En tredje Malmöbaserad börskandidat är sängföretaget Hilding Anders. Sedan starten i Bjärnum i norra Skåne för 75 år sedan har företaget växt till att bli ledande i Europa och Asien.

Hilding Anders har länge setts som en potentiell börskandidat, men har på senare tid inte förekommit lika mycket som Inwido och Thule i spekulationerna kring vilka företag som kan vara på väg till aktiemarknadens finrum.

Oavsett vad som händer är det naturligtvis tillåtet att framföra en önskning att även ett Hilding Anders i bra skick kommer till börsen. Vi kanske snart då ser en fullbordad intressant trippel med tre nya noterade Malmöbolag som alla förhoppningsvis passar in i många privatpersoners aktieportföljer.

Vd för Inwido är Håkan Jeppsson. Thule leds av Magnus Welander, medan Alex Myers är högste chef på Hilding Anders. Vd för Bimobject är Stefan Larsson.

Kort sagt: Malmöbaserade Inwido kom med en officiell bekräftelse i början av veckan att bolaget förbereder en börsnotering. Aktien representerar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.