måndag 4 december 2023

inloggad som

Ettan kom — får vi se en Malmötrippel så småningom?

Kort sagt: Malmöbaserade Inwido kom med en officiell bekräftelse i början av veckan att bolaget förbereder en börsnotering. Aktien representerar en typ av företag som är ett betydligt bättre investeringsalternativ för en bredare allmänhet, än många av de mindre bolag som i en strid ström söker sig till listor som Aktietorget och First North.

Av Anders Haskel, gästskribent

Vi läser nästan dagligen om nya företag som söker offentlighetens ljus i form av en marknadsnotering. Det är självklart bra att det finns en väl fungerande marknad där även företag i tidig fas kan hitta pengar till sin fortsatta överlevnad. Samtidigt är placeringar i aktier på listor som Aktietorget och First North kanske inget gemene man ska syssla med i någon bredare skala. Riskerna är helt enkelt för höga.

Då och då uppstår möjligheten att göra en riktigt bra affär. Ett exempel är det spännande IT-företaget Bimobject, med huvudkontor på Media Evolution City i Malmö, som noterades i januari i år. Hugade spekulanter som lyckades få tilldelning i samband med intåget på First North och som ligger kvar med sina aktier har fortfarande gjort en bra affär.

Däremot kan inte de som hoppade på den ”minihajp” som uppstod någon dag efter att aktien börjat handlas vara lika nöjda. Aktien handlades tillfälligt flera hundra procent över priset i emissionserbjudandet. De som obetänksamt köpte in sig vid sämsta möjliga tillfälle har i dagsläget tappat hälften av det instoppade kapitalet.

Det ska förhoppningsvis inte inträffa för dem som köper aktier i den kommande noteringen av dörr- och fönsterföretaget Inwido. För spekulanten som jagar snabba klipp kan ett sådant företag kännas lika tråkigt som att sitta och titta på när färgen torkar på ett nymålat fönster. Ändå finns det argument som starkt talar för att det just är den här typen av företag som passar en bredare allmänhet och därför ska vara på börsen.

Inwido, med huvudkontor i Malmö sedan en del år, har sitt ursprung i småländska Elitfönster som antagligen också är det varumärke inom området som är mest känt i Sverige. Enligt uppgift grundades företaget 1924 av lokala bönder i Lenhovda under namnet Lenhovda Snickerifabrik. 90 år senare finns ett tjugotal varumärken inom koncernen. Tillsammans gör dessa Inwido till branschetta i Europa.

Verksamheten är enkel att sätta sig in i. Det finns en lång historik som underlättar för en bedömning av risken i verksamheten. Det är inte särskilt sannolikt att en ny konkurrent plötsligt dyker upp och saboterar tillvaron för Inwido. Det finns knappast heller någon risk att ett plötsligt teknikskifte skulle störa nattsömnen för bolagets aktieägare. Samtidigt finns det tillväxtmöjligheter som skapar långsiktigt fina avkastningsmöjligheter för dem som investerar i bolaget.

Fritidsprodukttillverkaren Thule kan vara nästa bolag på väg till börsen med huvudkontoret i Malmö och med sitt ursprung i de småländska skogarna. Någon officiell bekräftelse från bolaget eller dess ägare att en notering kan vara på gång har inte kommit, men företaget syns flitigt i spekulationerna kring vilka som står på tur för notering på Stockholmsbörsen.

Även Thule skulle vara ett välkommet tillskott på börsen med sina välkända takboxar och en stark marknadsställning även inom andra produktområden. Det kittlar att jämföra med Fenix Outdoor som verkar inom närliggande områden och vars aktie utklassat börsindex under de senaste fem åren.

En tredje Malmöbaserad börskandidat är sängföretaget Hilding Anders. Sedan starten i Bjärnum i norra Skåne för 75 år sedan har företaget växt till att bli ledande i Europa och Asien.

Hilding Anders har länge setts som en potentiell börskandidat, men har på senare tid inte förekommit lika mycket som Inwido och Thule i spekulationerna kring vilka företag som kan vara på väg till aktiemarknadens finrum.

Oavsett vad som händer är det naturligtvis tillåtet att framföra en önskning att även ett Hilding Anders i bra skick kommer till börsen. Vi kanske snart då ser en fullbordad intressant trippel med tre nya noterade Malmöbolag som alla förhoppningsvis passar in i många privatpersoners aktieportföljer.

Vd för Inwido är Håkan Jeppsson. Thule leds av Magnus Welander, medan Alex Myers är högste chef på Hilding Anders. Vd för Bimobject är Stefan Larsson.

Kort sagt: Malmöbaserade Inwido kom med en officiell bekräftelse i början av veckan att bolaget förbereder en börsnotering. Aktien representerar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad