lördag 23 november 2024

inloggad som

Forskarpatent i Syd går till Aktietorget med nyfinansierat portföljbolag

Läkemedelsbolaget Gabather i Lund blir den senaste forskningsavknoppningen att göra debut på Aktietorget. Inför den planerade listningen i november har bolaget tagit in 3,8 miljoner kronor från ett tiotal svenska affärsänglar, med garanti om ytterligare 5 miljoner framöver. Samtidigt går BioInvents tidigare vd Svein Mathisen in som styrelseordförande.

Gabather bildades så sent som i somras kring en portfölj med närmare 100.000 centralstimulerande substanser som visat sig påverka gaba-receptorerna i centrala nervsystemet. Bland de första tänkta applikationsområdena finns läkemedel mot depression och smärta med bättre effekt än de benzodiazepiner som används i dag.

Som upphovsmän till Gabathers patentportfölj står fyra forskare från Köpenhamns och Lunds universitet, däribland kemiprofessorn Olov Sterner som tar plats i styrelsen. Ordförande blir Svein Mathisen, tidigare mångårig vd för börsnoterade BioInvent. Men det operativa arbetet i bolaget bedrivs av Louisa Jedlina, som är anställd projektledare, och Bert Junno, vd för huvudägaren Forskarpatent i Syd.

Närmast på agendan är säkerhetsstudier, ett krav för att sedan kunna testa substanserna på människor. För att nå dit är bolaget i färd med att stärka kassan. Utöver de 3,8 miljoner kronor som redan kommit in på kontot siktar ledningen på ytterligare 16 miljoner kronor i två steg, där drygt 5 miljoner är garanterade av Forskarpatent i Syd och den nytillkomna gruppen affärsänglar.

Bland Forskarpatent i Syds portföljbolag finns sedan tidigare Aktietorgslistade Wnt Research, BioInvent och Galecto Biotech, som 2012 tog in tio miljoner euro från Sunstone Capital, Seed Capital, Novo Seeds och Merck Serono Ventures.

Erik Olausson

Läkemedelsbolaget Gabather i Lund blir den senaste forskningsavknoppningen att göra debut på Aktietorget. Inför den planerade listningen i november har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.