torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Ola Nerbrink ny vd för skånskt inhalatorkonsortium

Branschveteranen Ola Nerbrink tar över som vd på Medicon Valley Inhalation Consortium, MVIC, som startade i kölvattnet av AstraZenecas nedläggning i Lund.

Konsortiet består idag av 24 medlemsbolag som sysslar med utveckling av inhalerade läkemedel. Initiativtagaren Orest Lastow lämnar nu vd-posten för att satsa på sitt nystartade inhalatorföretag Iconovo, men fortsätter som vetenskaplig rådgivare i MVIC.

Ny vd blir Ola Nerbrink med 30 års erfarenhet inom läkemedelsindustrin, bland annat från AstraZenecas och Novo Nordisks inhalatorsutveckling. Fram till december förra året var han forskningsledare på aerosolsidan hos Totalförsvarets Forskningsinstitut och studerade hur luftburna kemikalier påverkar soldaters hälsa.

Som vd på MVIC kommer han verka för att bredda verksamheten.

Ola Nerbrink— Vi har varit framgångsrika på utveckling av inhalatorer och formulering. Nu vill vi plocka upp intressanta uppstartsföretag i tidig fas, och vara med från tidig utveckling till en färdig inhalationsprodukt, säger Ola Nerbrink till Rapidus.

Under första räkenskapsåret 2013 hade MVIC en omsättning på en halv miljon kronor. Tidigare i år fick de sin största order hittills, värd 1,6 miljoner euro, för att utveckla formuleringen av ett astma- och KOL-preparat åt ett kinesiskt generikabolag.

Olof Peterson

Branschveteranen Ola Nerbrink tar över som vd på Medicon Valley Inhalation Consortium, MVIC, som startade i kölvattnet av AstraZenecas nedläggning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad