tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Amerikanska RepliGen ökar i Lund — med slimmad personalstyrka

|  ,
|  

Efter amerikanska RepliGens förvärv av Novozymes Lundfilial har forskningen flyttats över till USA, medan delar av den amerikanska produktionen lagts i Skåne. Omsättningen i det svenska dotterbolaget har därmed stigit till drygt 200 miljoner kronor, samtidigt som antalet anställda närapå halverats de senaste åren.

Med köpet av Novozymes verksamhet i Lund 2011 blev RepliGen världens största producent av Protein A. Det är det aktiva ämnet i de enheter som binder in och fångar upp antikroppar ur cellodlingar och som används av nästan alla antikroppstillverkare. Dessutom tog RepliGen över produktionen av tillväxtfaktorer, ämnen som används i själva cellodlingen. Företaget har därmed produkter som används i både i början och slutet av tillverkningsprocessen av antikroppar.

gustav_silfversparre— Marknaden för monoklonala antikroppar växer mycket och våra produkter är med i tillverkningen av de flesta stora antikroppsläkemedlen. Dessutom finns det flera hundra nya projekt i olika kliniska faser. Vissa som börjar närma sig att bli godkända för kommersiellt bruk, säger RepliGens platschef Gustav Silfversparre.

Monoklonala antikroppar tillverkas från en enda cell och är därför mycket specifika i att binda in ett önskat protein. De kan i framtiden få stor betydelse vid behandling av en mängd sjukdomar, från hudcancer till astma. De senaste åren har den globala marknaden för antikropparna vuxit med 15 procent om året.

Omsättningen för RepliGen Sweden var drygt 200 miljoner kronor förra året. Det är en ökning med över 25 procent jämfört med året innan och mer än vad Novozymes någonsin omsatte i Lund. Även globalt ökade RepliGen sin omsättning 2013 med 14 procent till 48 miljoner dollar.

— Vi koncentrerar oss på kärnverksamheten och de omstruktureringar som gjorts slår igenom på det finansiella resultatet. Nu är vi en renodlad produktionsanläggning med 55 anställda i Lund, medan Novozymes var en projektfokuserad organisation med som mest över 100 anställda, säger Gustav Silfversparre till Rapidus.

Gustav Silfversparre uppger att RepliGen aktivt letar efter andra aktörer eller produkter att köpa upp. I Lund kommer produktionen att öka, men det blir inte många nyanställningar.

— Volymerna växer och vi har kapaciteten att möta ökningen. Vi vill växa utan att lägga oss till med för mycket personal. Tricket är att hänga med i utvecklingen i lagom takt, att inte dra ifrån, säger han.

Olof Peterson

Efter amerikanska RepliGens förvärv av Novozymes Lundfilial har forskningen flyttats över till USA, medan delar av den amerikanska produktionen lagts […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.