onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Amerikanska RepliGen ökar i Lund — med slimmad personalstyrka

|  ,
|  

Efter amerikanska RepliGens förvärv av Novozymes Lundfilial har forskningen flyttats över till USA, medan delar av den amerikanska produktionen lagts i Skåne. Omsättningen i det svenska dotterbolaget har därmed stigit till drygt 200 miljoner kronor, samtidigt som antalet anställda närapå halverats de senaste åren.

Med köpet av Novozymes verksamhet i Lund 2011 blev RepliGen världens största producent av Protein A. Det är det aktiva ämnet i de enheter som binder in och fångar upp antikroppar ur cellodlingar och som används av nästan alla antikroppstillverkare. Dessutom tog RepliGen över produktionen av tillväxtfaktorer, ämnen som används i själva cellodlingen. Företaget har därmed produkter som används i både i början och slutet av tillverkningsprocessen av antikroppar.

gustav_silfversparre— Marknaden för monoklonala antikroppar växer mycket och våra produkter är med i tillverkningen av de flesta stora antikroppsläkemedlen. Dessutom finns det flera hundra nya projekt i olika kliniska faser. Vissa som börjar närma sig att bli godkända för kommersiellt bruk, säger RepliGens platschef Gustav Silfversparre.

Monoklonala antikroppar tillverkas från en enda cell och är därför mycket specifika i att binda in ett önskat protein. De kan i framtiden få stor betydelse vid behandling av en mängd sjukdomar, från hudcancer till astma. De senaste åren har den globala marknaden för antikropparna vuxit med 15 procent om året.

Omsättningen för RepliGen Sweden var drygt 200 miljoner kronor förra året. Det är en ökning med över 25 procent jämfört med året innan och mer än vad Novozymes någonsin omsatte i Lund. Även globalt ökade RepliGen sin omsättning 2013 med 14 procent till 48 miljoner dollar.

— Vi koncentrerar oss på kärnverksamheten och de omstruktureringar som gjorts slår igenom på det finansiella resultatet. Nu är vi en renodlad produktionsanläggning med 55 anställda i Lund, medan Novozymes var en projektfokuserad organisation med som mest över 100 anställda, säger Gustav Silfversparre till Rapidus.

Gustav Silfversparre uppger att RepliGen aktivt letar efter andra aktörer eller produkter att köpa upp. I Lund kommer produktionen att öka, men det blir inte många nyanställningar.

— Volymerna växer och vi har kapaciteten att möta ökningen. Vi vill växa utan att lägga oss till med för mycket personal. Tricket är att hänga med i utvecklingen i lagom takt, att inte dra ifrån, säger han.

Olof Peterson

Efter amerikanska RepliGens förvärv av Novozymes Lundfilial har forskningen flyttats över till USA, medan delar av den amerikanska produktionen lagts […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.