måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Qlik närmar sig 400 i Lund — börjar värva från högskolan

Aktiekursen har rasat och konkurrenterna börjar flåsa i nacken. Men såväl globalt som vid utvecklingsavdelningen i Lund fortsätter Nasdaqnoterade Qlik att växa i rasande takt. Under året räknar koncernchef Lars Björk med att nå över 2.000 anställda och i Lund har bolaget börjat värva studenter direkt från högskolan till utvecklingsavdelningen.

De senaste åren har Qlik, tidigare QlikTech, i genomsnitt anställt mer än en person i veckan i Lund. I dag jobbar nära 400 personer i den skånska verksamheten, uppger koncernchef Lars Björk i en intervju med Rapidus. Merparten av all utveckling sker fortfarande i Lund, även om Qlik också har en mindre utvecklingsavdelning i Boston efter köpet av 20-mannabolaget Expessor Software 2012.

Lars Bj”rk— Det är svårt att säga hur många vi kommer vara om ett år, men märkbart fler. Vi anställer hela tiden och har för första gången börjat plocka in nyutexaminerade direkt från högskolan. Tidigare har vi inte haft infrastrukturen, med mentor och så vidare, på plats för att klara det, säger Lars Björk till Rapidus.

Bland arbetsuppgifterna i Lund finns QlikView.next, nästa version av bolagets beslutsstödssystem som lanseras under sommaren. QlikView.next är byggt helt på webbprogrammeringsspråket HTML5 och utgår i högre grad än tidigare versionen från ett touch-gränssnitt för att kunna användas direkt på mobiler och läsplattor.

Globalt räknar Lars Björk med att nå över 2.000 anställda senare i år. Främst är det säljstyrkan i USA och Asien som biffas upp.

— Vår försäljning växer snabbast i Fjärran Östern, delvis för att den ekonomiska potentialen är större där. Många av länderna har inte ens känt av någon lågkonjunktur, säger Lars Björk.

Qliks omsättningstillväxt på 21 procent under 2013 bromsade något till 15 procent under första kvartalet i år, då omsättningen landade på 111 miljoner dollar. Det kan jämföras med amerikanska konkurrenten Tableau, vars omsättning ökade med 86 procent till 75 miljoner dollar under samma period. Bägge bolagen har backat ordentligt på börsen under våren.

Erik Olausson

Aktiekursen har rasat och konkurrenterna börjar flåsa i nacken. Men såväl globalt som vid utvecklingsavdelningen i Lund fortsätter Nasdaqnoterade Qlik […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Refined raffinerar marginalen

    IT-bolaget Refined i Malmö är något så ovanligt som ett scaleup-bolag som står på egna fötter med vinst. Medgrundaren Emil Sjödin lägger ett 2024 bakom sig med höjd marginal.