Aktiekursen har rasat och konkurrenterna börjar flåsa i nacken. Men såväl globalt som vid utvecklingsavdelningen i Lund fortsätter Nasdaqnoterade Qlik att växa i rasande takt. Under året räknar koncernchef Lars Björk med att nå över 2.000 anställda och i Lund har bolaget börjat värva studenter direkt från högskolan till utvecklingsavdelningen.
De senaste åren har Qlik, tidigare QlikTech, i genomsnitt anställt mer än en person i veckan i Lund. I dag jobbar nära 400 personer i den skånska verksamheten, uppger koncernchef Lars Björk i en intervju med Rapidus. Merparten av all utveckling sker fortfarande i Lund, även om Qlik också har en mindre utvecklingsavdelning i Boston efter köpet av 20-mannabolaget Expessor Software 2012.
— Det är svårt att säga hur många vi kommer vara om ett år, men märkbart fler. Vi anställer hela tiden och har för första gången börjat plocka in nyutexaminerade direkt från högskolan. Tidigare har vi inte haft infrastrukturen, med mentor och så vidare, på plats för att klara det, säger Lars Björk till Rapidus.
Bland arbetsuppgifterna i Lund finns QlikView.next, nästa version av bolagets beslutsstödssystem som lanseras under sommaren. QlikView.next är byggt helt på webbprogrammeringsspråket HTML5 och utgår i högre grad än tidigare versionen från ett touch-gränssnitt för att kunna användas direkt på mobiler och läsplattor.
Globalt räknar Lars Björk med att nå över 2.000 anställda senare i år. Främst är det säljstyrkan i USA och Asien som biffas upp.
— Vår försäljning växer snabbast i Fjärran Östern, delvis för att den ekonomiska potentialen är större där. Många av länderna har inte ens känt av någon lågkonjunktur, säger Lars Björk.
Qliks omsättningstillväxt på 21 procent under 2013 bromsade något till 15 procent under första kvartalet i år, då omsättningen landade på 111 miljoner dollar. Det kan jämföras med amerikanska konkurrenten Tableau, vars omsättning ökade med 86 procent till 75 miljoner dollar under samma period. Bägge bolagen har backat ordentligt på börsen under våren.
Erik Olausson