torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Trafikverket går vidare med ny Ideon-avfart…

Bilköerna till Lund angrips nu från två fronter. Trafikverket tar både ett samlat grepp om hela sträckan Lund-Malmö, samtidigt som man går vidare med planerna för en ny motorvägsavfart som går in i Medicon Village.

Avfart_Ideon_350_v2
Gult markerar Medicon Village utbredning. Blått Ideon.

Dagligen ringlar köerna mot Lund långa och en ny avfart i närheten av Ideonområdet är ett önskemål från många håll. Trafikverket har presenterat förslag på tre olika dragningar för en ny avfart och valt att gå vidare med ett av dem. Efter sommaren startar arbetet med att ta fram en vägplan för alternativet som ligger närmast Medicon Village, trots att man inte är klar med den så kallade åtgärdsvalstudie, ÅVS, som ska klarlägga problem och lämpliga åtgärder för hela sträckan Malmö-Lund.

— Vi påbörjar planen nu för att inte hamna i tidsnöd och för att vi har fått finansiering för projektet. Vi tror inte att de andra trafikåtgärder som diskuteras i ÅVS kommer att räcka, det behövs en ny avfart. Vi påbörjar arbetet med vägplanen och tar risken att vi får avbryta, säger Torbjörn Sundgren, projektledare på Avfart Ideon på Trafikverket.

ÅVS:en ska vara klar under våren 2015 och ett förslag till vägplan ska presenteras samma höst.

— Kommer det fram något i åtgärdsvalstudien som man behöver ta hänsyn till i vägplanen hinner man få med det, säger Torbjörn Sundgren, till Rapidus.

Jennie Lorentsson

Bilköerna till Lund angrips nu från två fronter. Trafikverket tar både ett samlat grepp om hela sträckan Lund-Malmö, samtidigt som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad