I ett labb på Medicon Village sitter molekylärbiologerna Daniel Eriksson och Jonathan Dahlin och kokar ihop skräddarsydda proteiner för glatta livet. Bland kunder till nybildade Sera Protemics finns de noterade Lundabolagen Spago Nanomedical och A1M Pharma.
Daniel Eriksson och Jonathan Dahlin grundade Sera Protemics som ett handelsbolag redan under studietiden på masterprogrammet i molekylärbiologi för att vidareutveckla en metod att tillverka specifika proteiner direkt i provrör. Målet är att slippa gå den vanliga omvägen via mikroorganismer, där proteinsyntesen sker i celler som odlas fram i bioreaktorer. Cellerna måste sedan slås sönder för att man ska få fram det önskade proteinet.
— En sådan process tar dagar eller veckor. Vår tar 3-4 timmar, säger Daniel Eriksson.
Duons metod går ut på att lyfta ut ribosomerna och det övriga maskineriet för proteinsyntes ur e-colibakterier och låta detta verka direkt i en lösning tillsammans med DNA, som utgör ritningen för protein-bygget. Resultatet blir skräddarsydda proteiner för specifika ändamål, exempelvis proteinläkemedel för djurstudier eller för att testa en läkemedelskandidats effekt på ett visst kroppseget protein.
— Cellfri proteinsyntes är en gammal metod, men den har inte använts så mycket kommersiellt eftersom den varit för dyr och inte gett tillräckligt stora mängder. Vi har optimerat energiförsörjningen i form av ATP-tillförsel, vilket gör att kostnaden sjunker samtidigt som proteinproduktionen ökar, säger Daniel Eriksson.
Eftersom metoden inte är patentsökt vill han inte ge fler detaljer.
Under våren har Sera Proteomics ombildats till aktiebolag och flyttat in på Lund Life Science Incubator. Kunderna hittills är främst lokala life science-bolag med egen utveckling, däribland A1M Pharma och Spago Nanomedical. Enligt Daniel Eriksson går bolaget runt på egen hand och några planer på att ta in riskkapital finns inte i dagsläget. Han räknar med att kunna anställa 1-2 personer det närmaste året.
Erik Olausson