onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Köpenhamn trycker på för grön motorväg till Hamburg

I dag träffar Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen sin kollega Olaf Scholz i Hamburg. Målet är att bilda gemensam front gentemot tyska regeringen för att snabba upp bygget av nya landanaslutningar till den kommande Fehmarn Bält-förbindelsen och skapandet av en grön motorväg ändå från Hamburg till Köpenhamn.

Längs med sträckan ska det enligt planen finnas god tillgång till el, vätgas och andra icke-fossila bränslen för att tanka bilar, lastbilar och bussar.

I mötet deltar även representanter för det danska näringslivet samt det EU-finansierade String-samarbetet, med bland annat Region Skåne, Hovedstadsregionen och regionen Schleswig-Holstein som medlemmar.

— Hamburg-området är en av Europas tillväxtmotorer, inte minst inom life science och grön energi. Mer än 18 procent av Danmarks varuexport går till Tyskland och 40 procent av de danska företagen sträcker sig inte längre bort än just Hamburg i sina affärer. Därför kan Hamburgs betydelse för Köpenhamn knappast övervärderas, säger Frank Jensen till Rapidus.

De två borgmästarna deltar även när Hamburgs Handelskammare ordnar Hamburg Copenhagen Business Forum i dag. Signalen till den tyska regeringen kommer vara att snabba på bygget av landanslutningarna mellan Lübeck och Puttgarten så att de står klara när Fehmarn Bält-förbindelsen öppnar 2021 och inte sex år senare, som avtalet mellan danska och tyska staten stipulerar. Målet är att så snabbt som möjligt få en välfungerande tågförbindelse mellan Hamburg och Öresundsregionen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

I dag träffar Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen sin kollega Olaf Scholz i Hamburg. Målet är att bilda gemensam front gentemot […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad