fredag 6 september 2024

inloggad som

ESC blev bingo för dansk ljudteknik

När Conchita Wurst sjöng hem segern i Eurovisionfinalen i Köpenhamn var det tre danska elektronikföretag som stod för ljudtekniken. Samtliga räknar med god draghjälp av lördagens lyckade arrangemang.

Bland de som slagit sig fram till Eurovisionkontrakt i konkurrens med internationella spelare fanns DPA Microphones, med säte i Allerød norr om Köpenhamn. Bolagets egenutvecklade mikrofoner användes under samtliga presskonferenser i pressrummet.

— Uppdraget för ESC var helt klart något vi kan använda oss av i marknadsföringen framöver, säger marknadsföringschefen Anne Berggrein till Rapidus.

För Moto Rental på Avendøre Holme söder om Köpenhamn blev Eurovisionfinalen en riktig guldgruva. Bolaget blev utvalt till ljudleverantör för tävlingsarenan, vilket innebar att bolagets högtalare monterades ut på 600 platser i lokalen. Moto Rental stod även för att leverera ljudet till Danmarks Radios sändningsbussar utanför arenan.

— Det gick enorm bra, säger den lättade vd:n Willy Rasmussen efter tävlingen som sågs av 180 miljoner tv-tittare.

Moto Rental hade inte själv all utrustning på lager utan var tvungen att hyra in från Holland och England. Med ESC avklarat räknar Willy Rasmussen med att inga framtida uppdrag i Danmark eller i utlandet är för stora för firman.

Slutligen hade Sennheiser Nordic, med skandinaviskt huvudkontor i Holte norr om Köpenhamn, uppdraget att stå för trådlösa mikrofonsystem. Bolaget fick motsvarande order till förra årets tävlingar i Malmö.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

När Conchita Wurst sjöng hem segern i Eurovisionfinalen i Köpenhamn var det tre danska elektronikföretag som stod för ljudtekniken. Samtliga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.