lördag 23 november 2024

inloggad som

ESC blev bingo för dansk ljudteknik

När Conchita Wurst sjöng hem segern i Eurovisionfinalen i Köpenhamn var det tre danska elektronikföretag som stod för ljudtekniken. Samtliga räknar med god draghjälp av lördagens lyckade arrangemang.

Bland de som slagit sig fram till Eurovisionkontrakt i konkurrens med internationella spelare fanns DPA Microphones, med säte i Allerød norr om Köpenhamn. Bolagets egenutvecklade mikrofoner användes under samtliga presskonferenser i pressrummet.

— Uppdraget för ESC var helt klart något vi kan använda oss av i marknadsföringen framöver, säger marknadsföringschefen Anne Berggrein till Rapidus.

För Moto Rental på Avendøre Holme söder om Köpenhamn blev Eurovisionfinalen en riktig guldgruva. Bolaget blev utvalt till ljudleverantör för tävlingsarenan, vilket innebar att bolagets högtalare monterades ut på 600 platser i lokalen. Moto Rental stod även för att leverera ljudet till Danmarks Radios sändningsbussar utanför arenan.

— Det gick enorm bra, säger den lättade vd:n Willy Rasmussen efter tävlingen som sågs av 180 miljoner tv-tittare.

Moto Rental hade inte själv all utrustning på lager utan var tvungen att hyra in från Holland och England. Med ESC avklarat räknar Willy Rasmussen med att inga framtida uppdrag i Danmark eller i utlandet är för stora för firman.

Slutligen hade Sennheiser Nordic, med skandinaviskt huvudkontor i Holte norr om Köpenhamn, uppdraget att stå för trådlösa mikrofonsystem. Bolaget fick motsvarande order till förra årets tävlingar i Malmö.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

När Conchita Wurst sjöng hem segern i Eurovisionfinalen i Köpenhamn var det tre danska elektronikföretag som stod för ljudtekniken. Samtliga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.