onsdag 26 juni 2024

inloggad som

Advenica i Lund krattar för notering

Lundabaserade Advenica med ett 50-tal anställda bereder marken för en börsintroduktion. Bolaget har ansökt om att bli publikt och nyligen tillträdde Stefan Egerstad, med erfarenhet från flera börsbolag, som ny finanschef.

Advenica utvecklar krypteringsteknik som används av militär och myndigheter. I den senaste modellen, som lanseras under året, har säkerhetsnivån sänkts något samtidigt som formatet på krypteringsenheten har krympts väsentligt. Målet är att vinna marknadsandelar inom exempelvis kommuner och landsting.

Tidigare i år bytte bolaget namn från Business Security till Advenica. Genom rekryteringen av en erfaren finanschef och ansökan om att bli ett publikt bolag har verksamheten tagit två steg mot en börsintroduktion. Men vd Andreas Linde framhåller att inget sådant beslut är fattat än.

Andreas_Linde— Affärsplanen som jag har lagt är aggressiv med mer satsningar på produktutveckling och då krävs det också ytterligare kapital. Det kan lösas på olika sätt och en notering ett är ett alternativ vi tittar på, säger han till Rapidus.

Nye finanschefen Stefan Egerstad har förut haft samma position på First North-noterade Auriant Mining, Zodiak Media och nordiska delen av Siemens Enterprise Communications.

Det tidigare helt familjeägda Advenica fick in en rad nya ägare 2012 när bland andra LMK och affärsängeln Mikael Sandberg gick in med 20 miljoner kronor. Familjen Linde är dock fortfarande majoritetsägare. Advenica har drygt 50 anställda, varav 45 i Lund och resten på säljkontoren i Stockholm, Wien och Haag.

Joel Lyth

Lundabaserade Advenica med ett 50-tal anställda bereder marken för en börsintroduktion. Bolaget har ansökt om att bli publikt och nyligen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.