torsdag 25 april 2024

inloggad som

Advenica i Lund krattar för notering

Lundabaserade Advenica med ett 50-tal anställda bereder marken för en börsintroduktion. Bolaget har ansökt om att bli publikt och nyligen tillträdde Stefan Egerstad, med erfarenhet från flera börsbolag, som ny finanschef.

Advenica utvecklar krypteringsteknik som används av militär och myndigheter. I den senaste modellen, som lanseras under året, har säkerhetsnivån sänkts något samtidigt som formatet på krypteringsenheten har krympts väsentligt. Målet är att vinna marknadsandelar inom exempelvis kommuner och landsting.

Tidigare i år bytte bolaget namn från Business Security till Advenica. Genom rekryteringen av en erfaren finanschef och ansökan om att bli ett publikt bolag har verksamheten tagit två steg mot en börsintroduktion. Men vd Andreas Linde framhåller att inget sådant beslut är fattat än.

Andreas_Linde— Affärsplanen som jag har lagt är aggressiv med mer satsningar på produktutveckling och då krävs det också ytterligare kapital. Det kan lösas på olika sätt och en notering ett är ett alternativ vi tittar på, säger han till Rapidus.

Nye finanschefen Stefan Egerstad har förut haft samma position på First North-noterade Auriant Mining, Zodiak Media och nordiska delen av Siemens Enterprise Communications.

Det tidigare helt familjeägda Advenica fick in en rad nya ägare 2012 när bland andra LMK och affärsängeln Mikael Sandberg gick in med 20 miljoner kronor. Familjen Linde är dock fortfarande majoritetsägare. Advenica har drygt 50 anställda, varav 45 i Lund och resten på säljkontoren i Stockholm, Wien och Haag.

Joel Lyth

Lundabaserade Advenica med ett 50-tal anställda bereder marken för en börsintroduktion. Bolaget har ansökt om att bli publikt och nyligen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.