onsdag 6 december 2023

inloggad som

Personal flyttas när innovationssystemet görs om

Sex anställda, varav två i Lund, får ny arbetsgivare den första januari 2015 när Vinnova tar över nationella inkubatorprogrammet från Almi. Men hur stor finansieringen av programmet blir i framtiden är ännu oklart.

Regeringen var kortfattad i sitt besked för ett par veckor sedan att verksamheten med företagsinkubatorer ska föras tillbaka till Vinnova, där den startade för tio år sedan på initiativ av dåvarande chef Per Eriksson. Programmet har i huvudsak drivits av Innovationsbron, som 2013 slogs ihop med Almi.

— Vi ska nu flytta över program och personal till Vinnova. Återstående förhandlingar handlar mest om vem som har rätt till IT-system och data, och vem som ska stå för kostnaden i vissa pågående projekt, säger inkubatorchefen Anders Nilsson till Rapidus.

Programmet omfattar 43 företagsinkubatorer runt om i Sverige, varav 25 får direkt finansiering till verksamheten. Grundplåten har varit 50 miljoner kronor årligen från Vinnova, pengar som gått till bland annat Ideon Innovation i Lund och Minc i Malmö.

Den organisatoriska övergången från Almi till Vinnova sker vid årsskiftet, men integrationen startar omgående eftersom inkubatorprogrammet i januari går in i en ny finansieringsperiod. Exakt hur stor potten till inkubatorerna blir därefter är inte klart.

— Regeringen har inte indikerat några nya pengar. Men Vinnova har totalt sett en större budget än Almi och det är ingen risk att det blir mindre pengar till inkubatorerna. Sedan hoppas jag att vi bättre kan nyttja Vinnovas övriga verksamhetsportfölj vad gäller satsningar på unga företag, säger Anders Nilsson.

I Skånes inkubatorer har bolag som Scalado och Hövding vuxit fram.

Kristian Svensson

Sex anställda, varav två i Lund, får ny arbetsgivare den första januari 2015 när Vinnova tar över nationella inkubatorprogrammet från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad