fredag 26 april 2024

inloggad som

Mejerijätte provar skånsk kallpastörisering

Lundaföretaget Pastair har fått en halv miljon kronor i ägartillskott för att bland annat installera en ny pastöriseringsanläggning hos en dansk mejerijätte. Bolagets metod tar död på oönskade mikroorganismer i livsmedel utan upphettning, genom att injicera ozon.

Vd Patrik Fogelström vill dock inte uppge namnet på kunden eller värdet på affären. Mejeriet kommer stå för alla omkostnader, men för Pastair har projektet framförallt ett marknadsföringsvärde. Att fler aktörer testar ger metoden ytterligare tyngd.

— Vi har inte resurser att tillverka och sälja själva. Därför försöker vi avyttra teknologin. Vår förhoppning är att desto fler som testar, desto fler kan göra indirekt reklam för metoden som har framtiden för sig, säger Patrik Fogelström till Rapidus.

Att ta sig in på marknaden är en utmaning, menar Fogelström. Förhoppningsvis får stora utrustningsleverantörer som Tetra Pak, GEA eller SPX upp ögonen för tekniken som tidigare testats ute hos bland andra Skånemejerier och Arla.

Eftersom mjölk enligt lag måste upphettas är metoden främst inriktad på juice och ost, men har även testats på vassle och ägg. Fördelen är att smakerna bibehålls bättre i livsmedlet, jämfört med vid upphettning. I nuläget är Pastairs enda kund Jürrs Mejeri, som bland annat levererat ost till nobelmiddagen och även i Danmark är det lyxig ost som nu ska kallpastöriseras.

Bland ägarna märks Sydsvensk Entreprenörfond, Augmenta och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse.

Olof Peterson

Lundaföretaget Pastair har fått en halv miljon kronor i ägartillskott för att bland annat installera en ny pastöriseringsanläggning hos en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.