tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Norman vill underlätta finansiering av småbanker

Landets sparbanker kan behöva extra stöd för att klara sig på egen hand framöver. Det säger finansmarknadsminister Peter Norman i en snabbintervju med Rapidus.

Peter Norman besökte Malmö på onsdagsförmiddagen för ett rundabordssamtal med regionens bankchefer, arrangerat av Almi Skåne. Finanssektorns regelverk har skärpts undan för undan sedan finanskrisen 2008, och Norman var tydlig med att kraven kommer öka ytterligare.

Det handlar inte minst om bankernas kapitaltäckningsgrad för att undvika kollapser i nästa ekonomiska nedgång.

— Det kommer fler kriser, frågan är bara när. Vi tänker därför stärka kapitaltäckningen i banksektorn ytterligare, säger Peter Norman.

Men de hårdare tyglarna har gjort livet svårt för småspelarna. I Skåne har flera sparbanker tvingats slå sina påsar ihop. Peter Norman är mycket positiv till de lokala bankernas kompletterande roll gentemot storbankerna, och ser en fara i en utarmad marknad.

— Olika banker bedömer krediter på olika sätt. Det finns en fara att en likriktad marknad slår mot tillväxten, säger Peter Norman till Rapidus.

Han menar att mindre fristående banker får det än tuffare framöver.

— Det är med sorg jag ser denna utveckling. Vi har dock en livlig dialog med sparbanksrörelsen och det står klart att det kan behövas nya lösningar för att hjälpa de fristående sparbankerna. I första hand handlar det om regelbördorna och lagstiftningen för att kunna hitta finansiering, säger Peter Norman utan att vilja precisera resonemanget ytterligare.

På plats runt samtalsbordet i Malmö fanns bland andra SEB:s regionchef Ingrid Jönsson, Sparbanken Syds vd Susanne Kallur och Sparbanken Öresunds vd Lars Ljungälv. Alla var eniga om att det behövs insatser för att öka förutsättningarna för växande företag. Lars Ljungälv lanserade idén om att bankerna skulle skapa speciella fonder som kunde användas med mindre avkastningskrav än bankrörelsen i stort.

— Det skulle inte krävas så mycket pengar för att kunna göra skillnad för regionens tillväxt. Som det är idag utvecklas bankerna till att bli mer och mer fyrkantiga, säger Ljungälv.

Just Almi, som stod värd för träffen, genomgår nya förändringar. Efter att ha fusionerats med Innovationsbron 2013 ska nu inkubatorverksamheten knoppas av till Vinnova. Förändringen berör bland annat personal i Lund.

— Vi har försökt konsolidera de statliga riskkapitalbolagen för att få större sprängkraft, men vi ska inte utesluta ytterligare sammanslagningar i sektorn. Det finns besparingar att göra i overheadkostnader. Pengar som istället kan gå till finansiering ute i företagen, säger Peter Norman.

Kristian Svensson

Landets sparbanker kan behöva extra stöd för att klara sig på egen hand framöver. Det säger finansmarknadsminister Peter Norman i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.