torsdag 21 november 2024

inloggad som

Norman vill underlätta finansiering av småbanker

Landets sparbanker kan behöva extra stöd för att klara sig på egen hand framöver. Det säger finansmarknadsminister Peter Norman i en snabbintervju med Rapidus.

Peter Norman besökte Malmö på onsdagsförmiddagen för ett rundabordssamtal med regionens bankchefer, arrangerat av Almi Skåne. Finanssektorns regelverk har skärpts undan för undan sedan finanskrisen 2008, och Norman var tydlig med att kraven kommer öka ytterligare.

Det handlar inte minst om bankernas kapitaltäckningsgrad för att undvika kollapser i nästa ekonomiska nedgång.

— Det kommer fler kriser, frågan är bara när. Vi tänker därför stärka kapitaltäckningen i banksektorn ytterligare, säger Peter Norman.

Men de hårdare tyglarna har gjort livet svårt för småspelarna. I Skåne har flera sparbanker tvingats slå sina påsar ihop. Peter Norman är mycket positiv till de lokala bankernas kompletterande roll gentemot storbankerna, och ser en fara i en utarmad marknad.

— Olika banker bedömer krediter på olika sätt. Det finns en fara att en likriktad marknad slår mot tillväxten, säger Peter Norman till Rapidus.

Han menar att mindre fristående banker får det än tuffare framöver.

— Det är med sorg jag ser denna utveckling. Vi har dock en livlig dialog med sparbanksrörelsen och det står klart att det kan behövas nya lösningar för att hjälpa de fristående sparbankerna. I första hand handlar det om regelbördorna och lagstiftningen för att kunna hitta finansiering, säger Peter Norman utan att vilja precisera resonemanget ytterligare.

På plats runt samtalsbordet i Malmö fanns bland andra SEB:s regionchef Ingrid Jönsson, Sparbanken Syds vd Susanne Kallur och Sparbanken Öresunds vd Lars Ljungälv. Alla var eniga om att det behövs insatser för att öka förutsättningarna för växande företag. Lars Ljungälv lanserade idén om att bankerna skulle skapa speciella fonder som kunde användas med mindre avkastningskrav än bankrörelsen i stort.

— Det skulle inte krävas så mycket pengar för att kunna göra skillnad för regionens tillväxt. Som det är idag utvecklas bankerna till att bli mer och mer fyrkantiga, säger Ljungälv.

Just Almi, som stod värd för träffen, genomgår nya förändringar. Efter att ha fusionerats med Innovationsbron 2013 ska nu inkubatorverksamheten knoppas av till Vinnova. Förändringen berör bland annat personal i Lund.

— Vi har försökt konsolidera de statliga riskkapitalbolagen för att få större sprängkraft, men vi ska inte utesluta ytterligare sammanslagningar i sektorn. Det finns besparingar att göra i overheadkostnader. Pengar som istället kan gå till finansiering ute i företagen, säger Peter Norman.

Kristian Svensson

Landets sparbanker kan behöva extra stöd för att klara sig på egen hand framöver. Det säger finansmarknadsminister Peter Norman i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Rapidus och Danske Bank i samarbete

    Rapidus och Danske Bank lanserar nytt initiativ för att stödja entreprenörer och investerare över Öresund.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.