onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Norman vill underlätta finansiering av småbanker

Landets sparbanker kan behöva extra stöd för att klara sig på egen hand framöver. Det säger finansmarknadsminister Peter Norman i en snabbintervju med Rapidus.

Peter Norman besökte Malmö på onsdagsförmiddagen för ett rundabordssamtal med regionens bankchefer, arrangerat av Almi Skåne. Finanssektorns regelverk har skärpts undan för undan sedan finanskrisen 2008, och Norman var tydlig med att kraven kommer öka ytterligare.

Det handlar inte minst om bankernas kapitaltäckningsgrad för att undvika kollapser i nästa ekonomiska nedgång.

— Det kommer fler kriser, frågan är bara när. Vi tänker därför stärka kapitaltäckningen i banksektorn ytterligare, säger Peter Norman.

Men de hårdare tyglarna har gjort livet svårt för småspelarna. I Skåne har flera sparbanker tvingats slå sina påsar ihop. Peter Norman är mycket positiv till de lokala bankernas kompletterande roll gentemot storbankerna, och ser en fara i en utarmad marknad.

— Olika banker bedömer krediter på olika sätt. Det finns en fara att en likriktad marknad slår mot tillväxten, säger Peter Norman till Rapidus.

Han menar att mindre fristående banker får det än tuffare framöver.

— Det är med sorg jag ser denna utveckling. Vi har dock en livlig dialog med sparbanksrörelsen och det står klart att det kan behövas nya lösningar för att hjälpa de fristående sparbankerna. I första hand handlar det om regelbördorna och lagstiftningen för att kunna hitta finansiering, säger Peter Norman utan att vilja precisera resonemanget ytterligare.

På plats runt samtalsbordet i Malmö fanns bland andra SEB:s regionchef Ingrid Jönsson, Sparbanken Syds vd Susanne Kallur och Sparbanken Öresunds vd Lars Ljungälv. Alla var eniga om att det behövs insatser för att öka förutsättningarna för växande företag. Lars Ljungälv lanserade idén om att bankerna skulle skapa speciella fonder som kunde användas med mindre avkastningskrav än bankrörelsen i stort.

— Det skulle inte krävas så mycket pengar för att kunna göra skillnad för regionens tillväxt. Som det är idag utvecklas bankerna till att bli mer och mer fyrkantiga, säger Ljungälv.

Just Almi, som stod värd för träffen, genomgår nya förändringar. Efter att ha fusionerats med Innovationsbron 2013 ska nu inkubatorverksamheten knoppas av till Vinnova. Förändringen berör bland annat personal i Lund.

— Vi har försökt konsolidera de statliga riskkapitalbolagen för att få större sprängkraft, men vi ska inte utesluta ytterligare sammanslagningar i sektorn. Det finns besparingar att göra i overheadkostnader. Pengar som istället kan gå till finansiering ute i företagen, säger Peter Norman.

Kristian Svensson

Landets sparbanker kan behöva extra stöd för att klara sig på egen hand framöver. Det säger finansmarknadsminister Peter Norman i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.