onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Norman vill underlätta finansiering av småbanker

Landets sparbanker kan behöva extra stöd för att klara sig på egen hand framöver. Det säger finansmarknadsminister Peter Norman i en snabbintervju med Rapidus.

Peter Norman besökte Malmö på onsdagsförmiddagen för ett rundabordssamtal med regionens bankchefer, arrangerat av Almi Skåne. Finanssektorns regelverk har skärpts undan för undan sedan finanskrisen 2008, och Norman var tydlig med att kraven kommer öka ytterligare.

Det handlar inte minst om bankernas kapitaltäckningsgrad för att undvika kollapser i nästa ekonomiska nedgång.

— Det kommer fler kriser, frågan är bara när. Vi tänker därför stärka kapitaltäckningen i banksektorn ytterligare, säger Peter Norman.

Men de hårdare tyglarna har gjort livet svårt för småspelarna. I Skåne har flera sparbanker tvingats slå sina påsar ihop. Peter Norman är mycket positiv till de lokala bankernas kompletterande roll gentemot storbankerna, och ser en fara i en utarmad marknad.

— Olika banker bedömer krediter på olika sätt. Det finns en fara att en likriktad marknad slår mot tillväxten, säger Peter Norman till Rapidus.

Han menar att mindre fristående banker får det än tuffare framöver.

— Det är med sorg jag ser denna utveckling. Vi har dock en livlig dialog med sparbanksrörelsen och det står klart att det kan behövas nya lösningar för att hjälpa de fristående sparbankerna. I första hand handlar det om regelbördorna och lagstiftningen för att kunna hitta finansiering, säger Peter Norman utan att vilja precisera resonemanget ytterligare.

På plats runt samtalsbordet i Malmö fanns bland andra SEB:s regionchef Ingrid Jönsson, Sparbanken Syds vd Susanne Kallur och Sparbanken Öresunds vd Lars Ljungälv. Alla var eniga om att det behövs insatser för att öka förutsättningarna för växande företag. Lars Ljungälv lanserade idén om att bankerna skulle skapa speciella fonder som kunde användas med mindre avkastningskrav än bankrörelsen i stort.

— Det skulle inte krävas så mycket pengar för att kunna göra skillnad för regionens tillväxt. Som det är idag utvecklas bankerna till att bli mer och mer fyrkantiga, säger Ljungälv.

Just Almi, som stod värd för träffen, genomgår nya förändringar. Efter att ha fusionerats med Innovationsbron 2013 ska nu inkubatorverksamheten knoppas av till Vinnova. Förändringen berör bland annat personal i Lund.

— Vi har försökt konsolidera de statliga riskkapitalbolagen för att få större sprängkraft, men vi ska inte utesluta ytterligare sammanslagningar i sektorn. Det finns besparingar att göra i overheadkostnader. Pengar som istället kan gå till finansiering ute i företagen, säger Peter Norman.

Kristian Svensson

Landets sparbanker kan behöva extra stöd för att klara sig på egen hand framöver. Det säger finansmarknadsminister Peter Norman i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.