lördag 4 maj 2024

inloggad som

25 miljoner till skånsk astmateknik

Storägarna Industrifonden och SEB Ventures fortsätter att pumpa in pengar i medicinteknikbolaget Airsonett med bas i Ängelholm. I en nyligen avslutad kapitalresning går ägarna in med ytterligare 25 miljoner kronor som bland annat ska användas till en expansion på amerikanska marknaden.

Sedan starten 2000 har Airsonett utvecklat och marknadsfört en luftdusch som ska hjälpa astmapatienter som inte effektivt kan behandlas med vanlig medicin. Genom att placera duschen över sängen nattetid kan patienten under sömnen andas ren luft. Det hämmar allergin och minskar risken för infektioner även under dagtid.

Med senaste emissionen på 25 miljoner kronor har ägarna satsat över 200 miljoner i riskkapital i verksamheten, där Industrifonden och SEB Ventures tillsammans står för närmare 60 procent av ägandet. I fjol fick bolaget ett teknikpatent beviljat på amerikanska marknaden.

Fredrik Werner port— Det är fortsatt starkt fokus på Skandinavien och England. Men vi har också ett dotterbolag i USA som har börjat bli aktivt under 2013, säger vd Fredrik Werner till Rapidus.

Senaste registrerade bokslutet, för 2012, omsatte företaget knappt åtta miljoner kronor och gjorde en förlust på fjorton miljoner. En återkommande stötesten har varit om produkten ska ingå i landstingens subventionssystem, vilket skulle öppna en betydligt större marknad än de enskilda kliniker som använder Airsonetts luftdusch idag.

— Vi ökade vår nettoomsättning något under 2013. Jag har goda förhoppningar att kunna presentera positiva nyheter de närmaste veckorna, säger Fredrik Werner.

I dagsläget sysselsätter verksamheten tretton personer på heltid. Ordförande är Phadias tidigare vd Magnus Lundberg. I Lund finns det tidigare avknoppningsbolaget Avidicare, som utvecklar en liknande teknik för att hålla operationssalar fria från skadliga partiklar.

Joel Lyth

Storägarna Industrifonden och SEB Ventures fortsätter att pumpa in pengar i medicinteknikbolaget Airsonett med bas i Ängelholm. I en nyligen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.