onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Han blir ny Skånechef på Industrifonden

Nicholas Jacobsson tar över rollen som investeringsansvarig i Skåne när Lennart Gustafson i höst efter 14 år lämnar Industrifonden. Jacobsson tillträder posten i mitten av augusti.

Lennart Gustafson var högst delaktig i Industrifondens hittills bästa investering QlikTech. Redan 1997 lånade fonden ut tio miljoner kronor till QlikTech och 2000, året då Gustafsson tog över i Skåne, omvandlades lånet till aktier samtidigt som Industrifonden sköt in ytterligare kapital i verksamheten. 2011 hade hela innehavet i QlikTech sålts av och fonden kunde räkna hem en vinst på över 900 miljoner kronor.

Nicholas Jacobsson— Lennart har visat vilken styrka det finns i regionen och det blir min roll att bygga vidare på det, säger Nicholas Jacobsson till Rapidus.

Nicholas Jacobsson har verkat inom det skånska innovationssystemet i över tio år, bland annat som investeringsansvarig på Luis och vd på Connect Skåne. Han har under den tiden suttit i en rad bolagsstyrelser som CarpoNovum, Bioprocess Control och Lunicore. Det var också Jacobsson som var ordförande i mjukvarubolaget Swiftfoot Graphics i Lund vid Intels uppköp av bolaget i december 2008.

— I och med att jag tillträder på Industrifonden kommer jag i princip att avsäga mig alla övriga uppdrag. Jag blir kvar i Sten K Johnsons minnesfond och eventuellt ytterligare någon styrelse, säger Nicholas Jacobsson.

Joel Lyth

Nicholas Jacobsson tar över rollen som investeringsansvarig i Skåne när Lennart Gustafson i höst efter 14 år lämnar Industrifonden. Jacobsson […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.