torsdag 21 november 2024

inloggad som

Fler strukturaffärer att vänta på Skånes bankmarknad

Kristian analys2Kort sagt: Swedbanks köp av Sparbanken Öresund och bildandet av Sparbanken Skåne är senast i raden av strukturaffärer på skånska bankmarknaden. Men de är förmodligen inte de sista. Närmast på tur ser Sparbanken Syd ut att stå.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

I Danmark har antalet banker senaste åren minskat drastiskt genom uppköp, sammanslagningar och nedläggningar. Enligt statistik från Finanstilsynet är antalet verksamma banker i dag nere på ett 90-tal, jämfört med över 150 innan finanskrisen och upp mot 200 vid millennieskiftet.

Danska bankmarknaden har varit mer fragmenterad än den svenska, men trenden från andra sidan Sundet går igen i Skåne, om än i mindre skala.

2010 fusionerade sparbankerna Finn och Gripen. Sparbanken 1826 hade då redan gjort flera mindre uppköp och samgåenden, exempelvis med Tyringe Sparbank. Så nu i höstas kom beskedet att 1826 och Färs & Frosta Sparbank slår sina påsar ihop. I februari stod det klart att delar av Sparbanken Öresund inlemmas i den nya jätten, samtidigt som Swedbank suger upp Öresunds verksamhet i bland annat Malmö och Helsingborg.

Det enda som håller emot marknadens konsolidering är den delikata frågan om kundrelationer.

Medan branscher som reklamindustrin präglas av en gepards snabbhet, är bankbranschen som en teddybjörn. Tempot vad gäller nya byråer, avvecklade byråer och samarbeten dem emellan ger ett dynamisk bett i reklamvärlden, medan bankkunderna egentligen tycker livet är bäst om banken visar sin mjuka sida och allt är som det var i går.

Det är en bransch till 100 procent uppbyggd på förtroende. Både till banken som sådan och till den enskilde bankmannen.

Därför är förändringar som Swedbanks uppköp av Sparbanken Öresund ytterligt ömtåliga processer. Det märktes inte minst förra veckan då högste chefen Michael Wolf turnerade Skåne runt för att förklara förvärvet, som säkerligen är en toppenaffär för aktieägarna men inte riktigt lika spännande för kunderna.

Ett annat exempel där känslomässiga argument påverkat utvecklingen är Sparbanken Syd. Banken var på god väg in i 2010 års fusion mellan Finn och Gripen, men stoppades av de egna huvudmännen i tumultartade turer.

Samtidigt är det naivt att tro att morgondagen blir som bäst, ifall saker och ting förblir som de var i går. Det gäller att våga släppa teddybjörnen.

I bankvärlden skärps nu kraven undan för undan. Det som tidigare var nationella regler har efter finanskrisen 2007 blivit internationella regler. Branschen formas än mer efter stordriftens villkor, vilket är något både kunder och huvudmän måste beakta vid dessa strukturaffärer.

Frågan ser ut att åter kunna ställas på sin spets i Sparbanken Syd när avtalet med Cerdo Bankpartner löses upp om ett par års tid. Sedan brytningen med Swedbank 2008 har Syd stått som fri aktör, men genom Cerdo kunnat dela kostnaderna för IT-system med Sparbanken Öresund.

Egentligen verkar ingen riktigt veta vad som ska hända. Kanske hittar Syd en egen lösning. Kanske vänder sig vd Susanne Kallur till Swedbank igen för ett mer eller mindre djupgående samarbete. Möjligen knackar hon på hos Sparbanken Skåne, där Swedbank är en mindre delägare.

Men varken Swedbank eller Sparbanken Skåne är någon perfekt matchning för Syd.

För Swedbank saknar lilla Syd strategisk betydelse. I en intervju med Rapidus gör Michael Wolf klart att han inte på något sätt söker fler förvärv i regionen. I relation till Sparbanken Skåne finns en överlappning av kontor på tre av sex orter (Ystad, Tomelilla och Simrishamn) vilket torde göra intresset litet därifrån.

Medan konkurrenterna blivit större på en konsoliderande marknad har Syd kört sitt eget race. Det känslostyrda val som huvudmännen och i förlängningen kunderna gjorde 2010, när Syd nobbade Öresund-fusionen för att kvarstå som fristående lokal spelare, ser emellertid ut att få sina konsekvenser.

Senaste åren har bankens lönsamhet hållits uppe genom utförsäljning av Swedbankaktier. Så oavsett vilket vägvalet blir i framtiden står det klart att Sparbanken Syd i dag behöver Swedbanksfären mer än vad Swedbanksfären behöver Sparbanken Syd.

Under morgonen har Färs & Frosta kommit med sin fullständiga årsredovisning för 2013. I tisdagens genomgång i Rapidus av sparbankernas resultat saknades uppgiften om kreditförluster för Färs & Frosta. De var under fjolåret 4,9 miljoner kronor.

Jämförelsen med 2012 haltar dock eftersom det året hade ett positiv netto efter återförda nedskrivningar. De konstaterade kreditförlusterna för 2012 uppgick emellertid till 6 miljoner kronor.

Sparbanker_2013_v3_350

 

Kort sagt: Swedbanks köp av Sparbanken Öresund och bildandet av Sparbanken Skåne är senast i raden av strukturaffärer på skånska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.