tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Njuranalys nytt fält för bildteknik från Lund

|  , ,
|  

Försäljningen tickar sakta uppåt för det lilla Lundabolaget Medviso och dess diagnosstöd för hjärtkliniker. Nu bolstras produktportföljen med ny mjukvara för njuranalys utvecklad tillsammans med amerikanska Prova Images.

Medvisos diagnoshjälp bygger på automatisk analys av bilder från magnetresonanskameror där exempelvis blodflöde, storlek och tillstånd på hjärtats olika delar kan mätas. Mjukvaran är sedan ett par år tillbaka FDA-godkänd och har nu även fått CE-märkning. Diagnosstödet används redan på ett dussin svenska och polska sjukhus, däribland Helsingborgs sjukhus och Karolinska sjukhuset i Stockholm.

— Men den försäljningen har varit möjlig tack vare olika lokala undantag. Med CE-märkningen kan vi gå ut på bredare front i Europa, säger vd Einar Heiberg.

Parallellt har Medviso vidareutvecklat mjukvaran till att även fungera för Spect-bilder av hjärtat. Einar Heiberg räknar med att kunna lansera den versionen under 2014. På sikt hägrar även analys av andra organ. Närmast till hands ligger njuren, där Medviso utvecklat ny mjukvara för magnetresonansbilder tillsammans med Prova Images, baserade i North Carolina på amerikanska östkusten. Samarbetet fungerar som ett joint venture där Prova Images sköter framtida försäljning i USA och medan Medviso ansvarar för Europamarknaden.

— Vi har kunnat återanvända en hel del av våra algoritmer. Exempelvis analyseras syresättningen i njuren med en metod som vi utvecklat för att undersöka järnlagring i hjärtat, säger Einar Heiberg.

Han äger 85 procent av Medviso, medan Lunds universitets holdingbolag Luis äger resten. Omsättningen i bolaget har stigit successivt sedan starten 2007 till 1,4 miljoner kronor i det senast registrerade bokslutet. Resultatet landade på en knapp vinst. Under innevarande räkenskapsår, som sträcker sig till augusti, räknar Einer Heiberg med att omsätta knappt två miljoner kronor. En handfull personer arbetar i Medviso, varav två heltid.

Erik Olausson

Försäljningen tickar sakta uppåt för det lilla Lundabolaget Medviso och dess diagnosstöd för hjärtkliniker. Nu bolstras produktportföljen med ny mjukvara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.