söndag 19 maj 2024

inloggad som

Hövding dubblar omsättningen — men gör ny brakförlust

Med sänkt pris och hårdsatsning på Tyskland börjar försäljningen så sakteliga ta fart för Hövdings airbag för cyklister. I det färska bokslutet mer än fördubblades nettoomsättningen till 4,2 miljoner kronor. Men med 23 miljoner i förlust är det ännu en bra bit kvar till break-even för Malmöbolaget, där ägare som LMK och Industrifonden hittills pumpat in 100 miljoner kronor.

Hövding är ett av Skånes allra mest uppmärksammade innovationsbolag, både lokalt och internationellt. Rapidus har nagelfarit den nya årsredovisningen och kan i dag berätta hur verksamheten utvecklas ekonomiskt.

Sett till antalet hjälmar tredubblades försäljningen det senaste räkenskapsåret, som sträcker sig till augusti 2013. Intäkterna per såld hjälm har samtidigt sjunkit något, nettoomsättningen stannade på 4,2 miljoner kronor jämfört med 1,8 miljoner året innan. När Hövding först började säljas 2011 kostade hjälmen nära 4.000 kronor på Designtorget. I dag säljs den av cykelbutiker för 2.695 kronor.

fredrik carling mindre— Hövding introducerades som en cool modeaccessoar. En av våra viktigaste uppgifter just nu är att skifta fokus till säkerhetsaspekten, att hjälmen har tre gånger så bra stötupptagningsförmåga som en vanlig hjälm, säger vd Fredrik Carling.

Hövdings cykelhjälm, som blåses upp vid kollision, säljs i dag främst i Sverige och Tyskland. Inom några månader ska hjälmen nå butikshyllorna i Japan, samtidigt som ledningen tar sikte på Storbritannien.

— Vi märkte av ett ordentligt uppsving i vår online-försäljning till Storbritannien i slutet av hösten efter ett blogginlägg som lyfte vår hjälm. Nu i mars ska vi lansera oss på en stor cykelmässa och samtidigt komma ut i butiker i London, säger vd Fredrik Carling.

Hövding har i dag 18 anställda. Det närmast halvåret räknar Fredrik Carling med att utöka försäljningsstyrkan med en handfull personer, inklusive en ny exportchef. Samtidigt fortsätter utvecklingen av nya, än så länge hemliga, produkter.

Den expansiva strategin märks tydligt i bokslutet, där Hövding redovisar 23 miljoner kronor i förlust, jämfört med 25 miljoner året före. Fredrik Carling har tidigare siktat på att nå positivt kassaflöde under tredje kvartalet i år, nu vill han inte precisera någon tidpunkt.

Siste augusti hade Hövding en redovisad kassa på 13,8 miljoner kronor. Sedan dess har bolaget tagit in 15 miljoner kronor i nytt riskkapital från ägarna med Industrifonden och LMK Industri i spetsen. Totalt har Hövding rest cirka 100 miljoner kronor sedan starten.

Erik Olausson

Med sänkt pris och hårdsatsning på Tyskland börjar försäljningen så sakteliga ta fart för Hövdings airbag för cyklister. I det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]