fredag 26 april 2024

inloggad som

Storemission tar Glo till marknaden

Det har gått snart tio år sedan diodutvecklaren Glo knoppades av från Nanometerkonsortiet i Lund. Nu genomför det delvis Wallenbergägda Ideonbolaget en kapitalanskaffning på över 180 miljoner kronor.

Exakt hur mycket kapital som Glo tar in vill Bart Markus, styrelseordförande och representant för storägaren Wellington Partners, inte uppge. Han säger dock att det kommer räcka tills Glo når positivt kassaflöde. Dokument som Rapidus tagit del av visar att det i ett första skede handlar om 184 miljoner kronor. Flera nya privata ägare tillkommer genom emissionen, däribland ett koppel norska investerare.

Bart Markus— Tillsammans med Teknoinvest är vi i Wellington Partner fortsatt största ägare, säger Bart Markus när Rapidus når honom på telekommässan i Barcelona.

Under resans gång har flera riskkapitalbolag kommit och gått. För tre år sedan gick också Wallenbergarnas investeringsbolag Foundation Asset Management in som delägare. Bland de tidigare storägarna som successivt fått se sina ägarandelar krympa ordentligt finns svenska Provider Ventures Partner.

Glo utvecklar teknik för att tillverka lysdioder genom kontrollerad tillväxt av nanotrådar på kiselplattor. Tänkbara tillämpningar är inom energieffektiv belysning i hemmet och i bildskärmar.

— Inom sex månader ska vi finnas ute på marknaden. Vi kommer att tillverka dioder för vardagsbelysning, men det är inte säkert att det blir vår första tillämpning, säger Bart Markus.

Kaj den Daas, med ett förflutet på Philips Lightning, var tidigare ordförande i Glo men avgick kring årsskiftet. Det kan ses som en indikation på att vardagsbelysning inte är den marknaden som Glo först angriper.

De senaste åren har stora delar av verksamheten förlagts till Silicon Valley och när tillverkningen nu skalas upp sker det med en icke namngiven partner i Asien. Totalt sysselsätter Glo i dag runt 60 anställda där en handfull finns vid utvecklingskontoret på Ideon.

— Vi kommer att växa till ett hundratal anställda och tillväxten kommer att ske i USA och Asien, säger Bart Markus.

Vd är sedan 2010 Fariba Danesh. Tidigare i år avgick Marie Svensson från rollen som vice vd i Glo med ansvar för den skandinaviska verksamheten.

Joel Lyth

Det har gått snart tio år sedan diodutvecklaren Glo knoppades av från Nanometerkonsortiet i Lund. Nu genomför det delvis Wallenbergägda […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.