torsdag 21 november 2024

inloggad som

Stark USA-expansion för Bona

Skånska kemikoncernen Bona, som tillverkar renoverings- och underhållsprodukter för golv, växer sig allt starkare på den amerikanska marknaden. Förra året stod intäkterna i dollar för hälften av Bonagruppens totala omsättning på 1,55 miljarder kronor.

Kerstin_Lindell— Det var all time high för oss. Vi såg en jätteförbättring på den amerikanska marknaden förra året, tillväxten där ökade med 17 procent och lönsamheten med 70 procent, säger Bonas vd Kerstin Lindell till Rapidus.

Hon är den femte personen på vd-posten i Bonas 95-åriga historia. Sedan sitt tillträde 2007 har Kerstin Lindell steg för steg lagt om riktningen för företaget.

Från att ha haft fullt fokus på att leverera till golvtillverkare och byggindustri har Bona adderat försäljning till detalj- och dagligvaruhandel. I dag står intäkterna därifrån för en tredjedel av Bonagruppens omsättning. Parallellt har fabriken för egen tillverkning av slipmaskiner sålts av.

— Vi har jobbat strategiskt sedan vår klassiska marknad, bygg och renovering, gick ner 2008 och har satsat på vårt sortiment för hantverkare. 2008 hade vi distributörer i 60 länder, i dag finns våra produkter i 100 länder och hos sex av världens tio största butikskedjor. Bland andra Walmart, säger Kerstin Lindell.

När konjunkturen vänder uppåt tror hon att försäljningen till konsumenter kan växa till att utgöra 40 procent av omsättningen.

— Vi ser positiva signaler i både USA och i Europa och är beredda på en fortsatt tillväxtperiod.

Bona-koncernen har runt 500 anställda i 18 dotterbolag, varav 145 arbetar i Malmö. Här finns också den större delen av företagets forsknings- och utvecklingsavdelning, 25 av 40 totalt personer. I Bonafabriken i Malmö tillverkas lack, medan olja och lim tillverkas i Tyskland och underhållsprodukterna främst i USA. Bland kunderna i USA finns den amerikanska basketligan NBA, som spelar på golv lackade med Bonas produkter.

Bona ägs av tredje generationen Edner, och det är förförre vd:n Bertil Edner som håller i ordförandeklubban. Kerstin Lindell är utöver vd-posten i Bona även styrelseledamot i Malmöbolaget Acap Invest, noterat på Stockholmsbörsens Small Cap-lista.

Jennie Lorentsson

Skånska kemikoncernen Bona, som tillverkar renoverings- och underhållsprodukter för golv, växer sig allt starkare på den amerikanska marknaden. Förra året […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.