måndag 29 april 2024

inloggad som

Stark USA-expansion för Bona

Skånska kemikoncernen Bona, som tillverkar renoverings- och underhållsprodukter för golv, växer sig allt starkare på den amerikanska marknaden. Förra året stod intäkterna i dollar för hälften av Bonagruppens totala omsättning på 1,55 miljarder kronor.

Kerstin_Lindell— Det var all time high för oss. Vi såg en jätteförbättring på den amerikanska marknaden förra året, tillväxten där ökade med 17 procent och lönsamheten med 70 procent, säger Bonas vd Kerstin Lindell till Rapidus.

Hon är den femte personen på vd-posten i Bonas 95-åriga historia. Sedan sitt tillträde 2007 har Kerstin Lindell steg för steg lagt om riktningen för företaget.

Från att ha haft fullt fokus på att leverera till golvtillverkare och byggindustri har Bona adderat försäljning till detalj- och dagligvaruhandel. I dag står intäkterna därifrån för en tredjedel av Bonagruppens omsättning. Parallellt har fabriken för egen tillverkning av slipmaskiner sålts av.

— Vi har jobbat strategiskt sedan vår klassiska marknad, bygg och renovering, gick ner 2008 och har satsat på vårt sortiment för hantverkare. 2008 hade vi distributörer i 60 länder, i dag finns våra produkter i 100 länder och hos sex av världens tio största butikskedjor. Bland andra Walmart, säger Kerstin Lindell.

När konjunkturen vänder uppåt tror hon att försäljningen till konsumenter kan växa till att utgöra 40 procent av omsättningen.

— Vi ser positiva signaler i både USA och i Europa och är beredda på en fortsatt tillväxtperiod.

Bona-koncernen har runt 500 anställda i 18 dotterbolag, varav 145 arbetar i Malmö. Här finns också den större delen av företagets forsknings- och utvecklingsavdelning, 25 av 40 totalt personer. I Bonafabriken i Malmö tillverkas lack, medan olja och lim tillverkas i Tyskland och underhållsprodukterna främst i USA. Bland kunderna i USA finns den amerikanska basketligan NBA, som spelar på golv lackade med Bonas produkter.

Bona ägs av tredje generationen Edner, och det är förförre vd:n Bertil Edner som håller i ordförandeklubban. Kerstin Lindell är utöver vd-posten i Bona även styrelseledamot i Malmöbolaget Acap Invest, noterat på Stockholmsbörsens Small Cap-lista.

Jennie Lorentsson

Skånska kemikoncernen Bona, som tillverkar renoverings- och underhållsprodukter för golv, växer sig allt starkare på den amerikanska marknaden. Förra året […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.