tisdag 30 april 2024

inloggad som

… men osäker framtid för Cerdo Bankpartner

Framtiden är oklar för det samägda Cerdo Bankpartner efter Swedbanks planerade uppköp av Cerdos huvudägare Sparbanken Öresund. Men någon omedelbar avveckling är i vilket fall inte aktuell, bolaget har mångåriga avtal som först måste löpa ut.

Cerdo Bankpartner grundades 2001 genom en hopslagning av de administrativa enheterna på dåvarande Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen. Bolaget har tidigare utvecklat system som använts av såväl bankkunder som bankers anställda, men efter att ha sålt av dottebolaget Cerdo IT till danska Skandinavisk Data Center strax innan årsskiftet kretsar verksamheten numera helt kring administrativa banksystem.

Verksamheten sysselsätter i dag ett 60-tal personer. Dessa ingår i de runt 500 anställda som får Swedbank som ny arbetsgivare eller huvudägare om uppköpet av Sparbanken Öresund slutförs. Som Rapidus rapporterade i fredags kommer affären resultera i att runt 200 tjänster rationaliseras bort från Sparbanken Öresund och Swedbanks skånska verksamhet de närmaste två åren och enligt den tilltänkta regionchefen Lars Ljungälv är Cerdo en del som kommer att genomlysas.

Anneli_öden— Vi har inte fått någon information om vilken betydelse uppköpet får på sikt. Initialt rullar allt på som vanligt, vi har flera kunder där avtalet löper ut först om 2-3 år, säger Cerdo Bankpartners vd Anneli Ödén till Rapidus.

Förutom Sparbanken Öresund har Cerdo Bankpartner även Sparbanken Syd som kund och 20-procentig delägare. I ett pressmeddelande från Sparbanken Syd om affären talas det om att ”…den omstrukturering som sker ställer naturligtvis krav på aktiv dialog med Swedbank”. Men enligt vd Susanna Kallur är det inte aktuellt att samarbete med Swedbank på samma sätt som övriga skånska sparbanken gör i dag.

Susanne-Kallur— Vår grundstrategi ligger kvar. Vi ska fortsätta att vara en helt oberoende aktör. Det gör att vi inte kan ha samma avkastningskrav som storbankerna, men jag är övertygad om att våra kunder ser ett värde i att det finns fler alternativ på marknaden, säger hon.

Joel Lyth

Framtiden är oklar för det samägda Cerdo Bankpartner efter Swedbanks planerade uppköp av Cerdos huvudägare Sparbanken Öresund. Men någon omedelbar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad