fredag 3 maj 2024

inloggad som

Skånska Cellnews utmanar gammelmedia

Den nya skånska apptillverkaren Cellnews inleder samarbete med flera mediehus för att leverans av nyhetsbilder från allmänheten.

Först ut i Skåne att utmana det traditionella fotoskrået var Foap i Malmö, där användaren laddar upp sina bilder med en Instagramliknande tjänst. Bilderna saluförs internationellt för fem dollar styck, och vem som helst kan köpa dem.

Cellnews har en mer nyhetsbetonad inriktning och lanserades i januari. Bakom tjänsten står en skånsk kvartett som inledde sin resa på Ideon Innovation. I dag sitter de i Lund och har tecknat samarbetsavtal med Skånskan och Norra Skåne.

— Vi vill börja lokalt och växa till en nationell tjänst. Förutom Skånskan och Norra Skåne har även några andra mediehus i Skåne, Småland och Halland blivit medlem, säger Johan Bredahl, en av grundarna, till Rapidus.

Till skillnad från Foap bestämmer Cellnews säljare själva priset på bilden, sedan tar Cellnews provision. Köparen ges också möjlighet att köpa alla rättigheter till bilden så att den inte dyker upp hos en konkurrent. 

I dagsläget har Cellnews drygt 250 användare, som laddat upp 400 bilder.

— Målet är 5.000 användare under första kvartalet och 20 sålda bilder i veckan i inledningsskedet, säger Bredahl.

Jämförelsevis har Malmöbaserade Foap 575.000 nedladdningar av sin app, och tillsammans har användarna laddat upp 5,7 miljoner foton. Bolaget har samarbeten med bland andra Loreal, Heineken, MasterCard och King.

Jennie Lorentsson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.